Topact naar De Klomp

ETTEN-LEUR - Jac. van Dongen, de enthousiaste gastheer van De Klomp aan de Oude Bredaseweg in Etten-Leur heeft weer een spectaculair en grenzen overschrijdend optreden in petto. Op zaterdag 1 april, en dat is geen grap, komt Aboubacar Soumah met zijn formatie One Revolution naar de thuishaven van Van Dongen. Voor de Nederlandse presentatie van het gloednieuwe album Calm down.

Tijdens de album release in Senegal was er sprake van een golf van enthousiasme. De verwachting is gerechtvaardigd, dat dat ook in De Klomp het geval zal zijn. De geluidsdrager staat vol met reggae & dancehall songs, die lekker in het gehoor liggen en toch een unieke sound hebben. One Revolution is erg bekend in West-Afrika en de frontman Aboubacar Soumah heeft ook een speciale reden om Nederland te gaan veroveren vanuit Etten-Leur. Zijn vrouw Ina de Weert is immers van Etten-Leurse origine. Samen wonen ze in Hoogstraten..

Aboubacar, een rasechte rasta, groeide op in Guinee in de hoofdstad Conakry. Op zijn elfde maakte hij kennis met de djembe en bekwaamde zich in de Afrikaanse percussie via Austin Pakata, een toen al bekend percussionist in Guinee en inmiddels woonachtig in Frankrijk. De rasta Aboubacar verliet op jonge leeftijd zijn vaderland om zijn geluk te beproeven in Senegal.

Zowel in Guinee, Guinee-Bissau als Senegal stond Aboubacar op de podia met onder meer Dounia Percussion. In Senegal ontmoette hij zijn vrouw tijdens een djembestage. Inmiddels heeft hij een eigen bedrijf opgebouwd: hij geeft Afrikaanse muziek- en dansworkshops op scholen en voor bedrijven. Niet alleen dat, Aboubacar schreef en componeerde 14 fantastische reggae & dancehall nummers, richtte One Revolution op.

Op de vraag wat Aboubacar zelf zijn mooiste nummer vindt, schudt hij zijn hoofd. "Peace & Love? General? Pakata? Calm down? Mama Africa? Wow, allemaal he". Welk repertoire op het album vind hij het mooist ? Zijn ogen glanzen…." Ja misschien dan toch de reggaesongs. Aan de andere kant: in de dancehall nummers zit wel veel dynamiek. Ik ben wel een revolutionair", zegt Aboubacar. Zijn levensgeschiedenis dwingt hem te zingen over rechtvaardigheid, loyaliteit aan elkaar, peace, maar ook het leven in Afrika, de armoede, vriendschap. "Ik ben geen politicus, maar ik zing wel over de regering in Guinee. Zij doen niets voor mijn volk en dat doet mij pijn".

Als Aboubacar internationaal doorbreekt wil hij graag wat voor anderen doen. "Mijn eerste project zou een ziekenhuis in Conakry zijn en daarna meer ziekenhuizen in Guinee. Met goede geneeskundige hulp en voldoende medicijnen. Ook zou ik scholen willen bouwen en inrichten, docenten willen opleiden en ervoor zorgen dat ze goed betaald worden. Mijn leven is een missie, namelijk het helpen van mensen die minder hebben dan ik en niet de mogelijkheid hebben zich te ontwikkelen. Kansen die ik wel heb gekregen".

One Revolution bestaat uit: Wouter op de bas, Gijs op drums en keyboard, Youri op keyboard en Ina op de conga’s. Songs van het album Calm Down van One Revolution zijn te vinden op spotify en itunes. Meer info over Aboubacar: www.aboubacarsoumah.com . Het optreden in De Klomp begint om negen uur.

Meer berichten