Foto: KROV

KROV is op dreef in de 'Afterparty'

Kees van Meel bezocht 26 maart de voorstelling 'Afterparty' van theatergroep KROV in de StadsGalerij aan de Oude Vest.

Recensie door Kees van Meel

BREDA - KROV speelde 'Afterparty' zoals een afterparty ook werkelijk is: los zand met een aantal herkenbare elementen en ingrediënten. De muzikale uitspattingen en drank maken mensen enerzijds loslippig en erg eerlijk, aan de andere kant komt er een nostalgie boven drijven die later weer betreurd wordt. In werkelijkheid maken we bij dit stuk niet alleen 'after' mee, maar ook flarden van het feest zelf.

Dat begint al bij binnenkomst van een beschonken feestvierder die bijna omvalt van het lachen, waardoor ze in haar broek piest. Het is de aanzet tot een nogal sensueel begin dat vooral appelleert aan de seksuele kant, en het maakt niet uit of de innigheid bestaat tussen man en vrouw of tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Verrassend is wel dat in deze 'wat meer open maatschappij' de gesprekken en gedachten toch even laag-bij-de-gronds zijn als altijd. Dat maakt in dit stuk van Jorg van den Kieboom niets uit. Een vent die fantaseert over het nalopen van een jongen die hij in gedachten uitkleedt, totdat hij zich bewust wordt dat dat niet kan en hij wel 'als een oude vent gezien wordt', of de vrouw die zegt 'lick me everywhere' en poogt 'n vent te verleiden. Het maakt niet uit, man of vrouw, en door die wijze van benaderen klinken alle idiote uitspraken veel beter in de context van 't geheel. Humor, wrange humor en vreemde verzinsels bij de vleet in monologen. In een verhaal over een droom vertelt een man: 'De knopen sprongen als vanzelf open en mijn tepels stonden als twee pionnetjes van Mens erger je niet'. De bewegingen en gebaren bij dit korte verhaal ondersteunen zijn relaas. En zo is er voortdurend wat te beleven, wat te zien en schiet het verhaal telkens alle kanten op. Door al deze grappigheid of nostalgie heen klinken ironie, sarcasme, eenzaamheid, verdriet, ellende in 'n razende stroom door. Maar om het daarmee af te doen, zou niet correct zijn, want er is balans door echte lol en positieve verhalen, zij het dat die ook weer met een twist zijn. Mooi stuk van KROV.

Met ingang van het seizoen 2016/17 gaat de BN DeStem Toneelprijs verder door het leven als ATOB Toneelprijs. ATOB staat voor Amateur Toneel Overleg Breda. Het hoofd van de jury blijft Kees van Meel, die nu de recensies van de genomineerde voorstellingen publiceert in Het Stadsblad. Meer weten? Kijk dan eens op www.amateurtoneelbreda.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden