Logo stadsbladbreda.nl


Tijdens paasweekend nieuw bierfestival bij Zeezicht: ABC

Café Zeezicht op de hoek van de Ridderstraat en de Halstraat houdt in het paasweekend, van vrijdag 14 tot en maandag 17 april, een nieuw bierfestival, onder de naam: American Beer Celebration (ABC). Het is 'n ode aan de 'craft beer revolution'.

BREDA - Zoals de naam doet vermoeden kunnen tijdens dit festival Amerikaanse speciaalbieren geproefd worden. Maar liefst 250 - en waarschijnlijk zelfs meer - passeren vier dagen lang de revue. Het festival maakt gebruik van proefglazen en bieren worden gelimiteerd aangeboden. De bieren op de proeflijst wijzigen continu, zodat er op ieder moment van de dag en elke dag nieuw aanbod is. Minimaal 20 bieren van de proeflijst zijn ook op tap verkrijgbaar en daarnaast kun je ook nog lekker eten uit de Amerikaanse keuken.

De 'craft beer revolution', oftewel de 'speciaalbierrevolutie', is met name ontstaan in de jaren '80 van de vorige eeuw, toen nieuwe brouwers leven in de brouwerij gingen blazen door het moderniseren van en experimenteren met klassieke stijlen. Vooral de stijlen india pale ale (flink gehopt blond- amber bier), stout en porter zijn ontdekt door een groter publiek. Amerikanen zijn de voorlopers van deze 'revolutie', wat resulteerde in een overweldigend aanbod van brouwers. De Verenigde Staten telt momenteel meer dan 5.000 brouwerijen. In 1979 was dit 97. De expertise in het brouwen van speciaalbier ligt in de VS op 'n hoog niveau en is nog volop in ontwikkeling. Binnen de IPA-stijl zijn er al verschillende aftakkingen, en ook andere stijlen, zoals zure en wilde bieren, zijn nu helemaal in 'schwung'.

Amerikaans speciaalbier is nu geleidelijk zijn weg naar Nederland aan het vinden. Zeezicht is al vele jaren voorloper op het gebied van het modern speciaalbier en heeft sinds vorig jaar de beschikking over maar liefst 30 tapkranen. Hier stromen de meest 'exotische' speciaalbieren uit, uit onder meer Nieuw Zeeland, Canada, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en de Mediterranee. Maar vooral toch uit de Verenigde Staten. Eigen import verzekert Zeezicht ook van een uniek aanbod. Na het succesvolle 'Wit + Weizen Weekend', het Werelds Bierfestival (in samenwerking met de cafés van Grote Markt Zuid), het Abbey Beer Festival en de Bokkentocht is ABC nu het vijfde bierfestival wat jaarlijks door Zeezicht gehouden gaat worden.

Het 'ABC'-festival van Zeezicht is voor iedereen gratis toegankelijk en proeven kan met muntjes. Vrijdag begint het festival om vier uur en de overige dagen om één uur. Meer weten? Kijk op www.zeezichtbreda.com.

reageer als eerste
Meer berichten