Logo stadsbladbreda.nl


Dit is een onderdeel van de prent van de Vrede van Breda van Romeyn de Hooghe uit 1667, die opnieuw ingekleurd is door Jorg de Vos. Eén van de 3 kleurplaten, die van Mandy Peeters, is geïnspireerd op deze prent.
Dit is een onderdeel van de prent van de Vrede van Breda van Romeyn de Hooghe uit 1667, die opnieuw ingekleurd is door Jorg de Vos. Eén van de 3 kleurplaten, die van Mandy Peeters, is geïnspireerd op deze prent.

Op zoek naar beste 'afsetters' Breda!

Stedelijk Museum Breda roept jong en oud op om een bijzondere prent over de Vrede van Breda op hun eigen wijze in te kleuren. Er is keuze uit 3 verschillende kleurplaten, die alle drie afgeleid zijn van de historische nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe. Twee jury's kiezen welke exemplaren straks in het museum mogen hangen.

BREDA - Kleuren mag, maar inzendingen die gebruik maken van andere technieken en materialen, zijn ook welkom. Digitaal werk, 3D printing, gebruik van stof, hout, metaal, het mag allemaal. De inzendingen zullen worden beoordeeld door een vakjury en een kinderjury.

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Breda vijf maanden wereldnieuws was. Diplomaten uit Engeland, Frankrijk, Denemarken en Zweden verbleven in de stad om 'n einde te maken aan de Tweede Engelse Zeeoorlog. Op 31 juli 1667 werd de Vrede van Breda getekend, gevolgd door een spectaculair straatfeest.

Op 17 juni opent Stedelijk Museum Breda voor het publiek en één van de exposities belicht de Vrede van Breda. Hoe zag stad er in die vijf maanden uit? Waar ging de oorlog over en wat gaf de doorslag tot het sluiten van de Vrede? In de expositie staan de nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe centraal. Deze prenten zorgden ervoor dat het nieuws over de succesvolle onderhandelingen werd verspreid onder de bevolking.

Vier striptekenaars en kunstenaars hebben de oude prenten speciaal voor de expositie opnieuw ingekleurd. Daarmee geeft het museum een eigentijdse draai aan het oude ambacht van 'afsetten'. Want in de 17e eeuw was er namelijk nog geen kleurendruk mogelijk. Prenten en kaarten werden door zogenaamde 'afsetters' ingekleurd.

De drie kleurplaten zijn downloadbaar op de website http://stedelijkmuseumbreda.nl/. Daar staat ook hoe ze ingezonden kunnen worden. De uiterlijke inzend-datum is 30 juni. Na de jurering zal het werk van de winnaars dan van 13 juli tot en met 10 augustus te zien zijn in de ruimte van I.S.M. Breda in het museum aan de Boschstraat.

De drie, van prenten van Romeyn de Hooghe afgeleide, kleurplaten zijn gemaakt door de bekende kunstenaars en illustratoren Hedof, Fred de Heij en Mandy Peeters.

Nog meer weten? Kijk dan op de website http://stedelijkmuseumbreda.nl/.

reageer als eerste
Meer berichten