Logo stadsbladbreda.nl


Joris van Duijnhoven vertelt met veel passie over zijn broden: "Ik draai het deeg zelf, bak de broden en verkoop ze vervolgens zelf aan de klanten." FOTO: Ingeborg van den Noort
Joris van Duijnhoven vertelt met veel passie over zijn broden: "Ik draai het deeg zelf, bak de broden en verkoop ze vervolgens zelf aan de klanten." FOTO: Ingeborg van den Noort

Een passie voor authentiek brood

Als je via het gezellige terrasje van Kamu aan de Boschstraat naar binnen loopt komt de heerlijke geur van vers gebakken brood je tegemoet. Binnen hangt een knusse sfeer met een grote lees- werktafel in het midden en zitjes aan de voorkant bij de ramen. Om je heen zie je fietsen, fietsartikelen en een grote toonbank waar lekkere kopjes koffie of lunch gerechten worden geserveerd. Rechts achter in de zaak is een bakker bezig broden uit de oven te halen.

door Ingeborg van den Noort

BREDA - Die bakker is de 24-jarige Joris van Duijnhoven en zijn 'in shop' desem-brood-bakkerij heet 'Echt brood'. Deze bakkerij is pas een paar maanden open en Joris vertelt met veel passie over zijn broden. Het is duidelijk dat hij vierkant achter zijn ambachtelijke product staat. "Toen ik 21 was wist ik nog niet wat ik wilde worden, totdat ik een keer bij een bakkerij mee mocht lopen. Mijn interesse was toen gewekt", zegt Joris.

Authentiek brood

"Maar toch wilde ik iets doen wat bijna niemand doet. Met het traditionele gistbrood heb ik niet zo veel, dat is zo fabrieksmatig. Ik wilde graag een authentiek brood bakken en ben een opleiding begonnen aan het Bakery Instituut in Zaandam."

Nu, een paar jaar later, heeft hij zijn eigen zaak. "Ik draai het deeg zelf, bak de broden en verkoop ze vervolgens zelf aan de klanten. Het is een kleine bakkerij en zo wil ik het ook graag houden. Ik ben het gezicht van de winkel, dat is toch mooi?" Zijn overtuigende woorden worden onderbroken door een paar klanten met wie hij ook allemaal een praatje maakt. Hij laat ze een stukje brood proeven en legt uit wat de ingrediënten zijn.

"Een desembrood bestaat uit meel, water en zeezout en bevat geen broodverbeteraars of bakkersgist. Van begin tot eindproduct ben ik 48 uur verder", vertelt Joris. Ondertussen haalt hij nog een paar warme broden uit de oven. Er liggen onder andere boule blanc, meergranen, pain de seigle (roggebrood) rogge rozijn en spelt desembrood maar ook, (glutenvrije) kokosmakronen en haverkoeken. Op vrijwel ieder moment van de dag liggen er warme broden bij omdat de manden constant aangevuld worden. Wel heb je om 9.00 uur en om 13.00 uur meer kans om een warm broodje regelrecht uit de oven te treffen. Je kunt voor desembrood terecht van woensdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur maar ook kun je Joris tegenkomen op de Marche Hoezee die 23 juli weer gehouden wordt in de binnenstad van Breda, op het Binnenplein van de Nieuwe Veste. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina 'Echt Brood' of ga naar de website:

www.echt-brood.nl

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten