Logo stadsbladbreda.nl


De stichting Single Supermom hield zaterdag 8 juli haar eerste bijeenkomst voor alleenstaande moeders in Breda.
De stichting Single Supermom hield zaterdag 8 juli haar eerste bijeenkomst voor alleenstaande moeders in Breda.

Momentje met andere single moeders

De stichting Single Supermom hield zaterdag 8 juli haar eerste bijeenkomst voor alleenstaande moeders in Breda. Bij Speelpaleis Joepie aan de Terheijdenseweg stond een gezellige lange tafel met kopjes koffie klaar om de moeders te verwelkomen. De kinderen vermaakten zich prima in de binnenspeeltuin. Even een momentje voor deze mama's om te kletsen met andere vrouwen die in een soortgelijke situatie zitten en om advies te kunnen vragen aan het team van Single Supermom.

BREDA - Single Supermom is in 2008 in Amsterdam opgericht door Eva Brussaard. Deze eveneens single mom liep zelf tegen verschillende zaken aan toen zij er als jonge moeder alleen voor kwam te staan en schreef hier een boek over met tips en adviezen ('Van alleen naar twee'). Er kwam een besloten Facebookpagina en Eva werd genomineerd voor de Joke Smit-prijs in 2015 (een Nederlandse regeringsprijs, bestemd voor een persoon, groep of instantie die een fundamentele bijdrage levert aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland). Nu, bijna tien jaar later, is de Stichting in verschillende regio's trajecten gestart om de kansen voor alleenstaande moeders te vergroten. Alleen al in 2017 kwamen er zeven nieuwe gemeentes bij, waaronder nu dus ook Breda. Deze off- en online community is de grootste voor alleenstaande moeders in Nederland en heeft als visie om zoveel mogelijk vrouwen economisch zelfstandig te maken zodat zij volwaardig participeren in de maatschappij en dezelfde kansen hebben als moeders met partner.

Community

"Wij zijn een community van single moms voor single moms. Al onze vrijwilligers weten uit eigen ervaring waar de moeders tegenaan lopen en wat ze meemaken", zegt Caroline Fehring, landelijk coördinator van de Stichting Supermom. "Ik zelf ben sinds vier jaar single en heb twee zoons van twaalf en vijftien jaar. Ik ben tien jaar geleden medisch afgekeurd en als je er dan ook nog alleen voor komt te staan, dat valt niet mee. De eerste jaren waren heel zwaar. Op een dag kwam ik op een bijeenkomst van Single supermom terecht en dat is voor mij een opbloeimoment geweest." Ik werk nu al anderhalf jaar voor de Stichting. Een hoogtepunt voor ons was het ontmoeten van Koningin Maxima die op de internationale vrouwendag, in maart van dit jaar, onze empowermenttrainingen voor alleenstaande moeders officieel opende. De stichting ontvangt per jaar zo rond de 24.000 hulpvragen. De meeste gestelde vragen gaan over huisvesting en alimentatie. Op de besloten Facebook pagina worden allerlei zaken besproken. Er ontstaan ook vriendschappen en moeders helpen elkaar. Inmiddels heeft de pagina bijna 3.000 leden. Veel single moms zitten in de bijstand en komen daar niet meer uit. Ze willen wel maar alles werkt tegen. Vaak is het ondernemerschap een goede optie om eruit te klimmen. Maar begin bij het begin, stapje voor stapje, sluit je eerst aan bij de online-gemeenschap of bezoek een event. Daarmee zet je al een belangrijke stap in de richting van zelfstandigheid."

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten