Logo stadsbladbreda.nl


Indrukwekkend afscheidsconcert Daan Manneke van Cappella Breda

Zondagmiddag 2 juli gaf kamerkoor Cappella Breda voor de laatste keer een concert onder leiding van oprichter- dirigent Daan Manneke. Een indrukwekkend mooi programma, schitterend uitgevoerd, op Daan Mannekes favoriete locatie de Grote Kerk van Breda.

Daan Manneke: “Het programma van 2 juli is met een kralensnoer te vergelijken: korte werken uit heden en verleden die me zeer dierbaar zijn, rijgen zich aaneen als een snoer kralen: veelsoortig, schitterend, divers en tevens samenhangend.” Dat de gekozen werken tot het lievelingsrepertoire van zowel dirigent als koor behoren was goed te merken. Het concert opende feestelijk en sprankelend met “Sei lieber Tag willkommen” van Johann Michael Bach, familie van de bekende Johann Sebastian. Het concert had maar liefst drie heuse afscheidsliederen op het programma. De intens teder gezongen “Tendre Amour” uit “Les Indes galantes”van Jean-Philippe Rameau, als tweede het “Mille Regretz” van Josquin des Prez en tot slot het prachtig en zeer intense “Tombeau, Egidius waer bestu bleven” van Daan Manneke zelf, tijdens dit concert voor het eerst uitgevoerd door Cappella Breda. Indrukwekkend was de vertolking van “O Sacrum convivium” van Olvier Mesiaen. Van zijn hand was ook het schitterende en sprankelend door Jelena Bazova vertolkte orgelwerk “Les Anges”. Organist Jelena Bazova en cellist/gamba speler Joris van Haaften zorgden voor een prachtige, soliede en helder warme begeleiding van diverse koorwerken en wisselden het programma af met enkele prachtige werken voor gamba en orgel. Wim Arts bracht met zijn warme sonore stem enkele markante teksten van liederen onder de aandacht van het publiek.

Een grote verrassing voor Daan Manneke was de aanwezigheid van burgemeester Paul Depla. Met lovende woorden prees hij Daan Manneke om zijn inzet en betekenis voor de stad Breda. Tevens een grote verrassing waren de oud-leden die aan het slot van het concert naar voren stapten om samn met de huidige leden nog een keer, onder leiding van de Meester zelf, zijn eigen en inmiddels in binnen en buitenland beroemde Psalm 121 (“Je lève mes yeux sur les montagnes….”) ten gehore te brengen. Een indrukwekkend en ontroerend mooi slot van een heel bijzonder afscheidsconcert.

Leden van Cappella Breda hebben de wens uitgesproken om door te willen gaan als koor en inmiddels is er een fijne nieuwe dirigent aangetrokken waar het koor na de zomer mee zal starten. Aan het eind van de receptie kreeg het dan nog aanwezige publiek de gelegenheid kennis te maken met de nieuwe dirigent. Elisabeth Blom werd in kleine kring voorgesteld. Bij het volgende concert zal zij uitgebreid worden voorgesteld.

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten