Logo stadsbladbreda.nl


15 augustus Indië-herdenking

De voorbereidingen zijn in volle gang om de Indië Herdenking op 15 augustus aanstaande bij het Indië-monument aan de Bernard de Wildestraat goed en respectvol te laten verlopen. Op deze dag herdenken wij dat Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. Helaas was er van vrijheid geen sprake en brak de verschrikkelijke Bersiap aan. Het begin van nog een oorlog die nog eens 4 jaren duurde en waarvan de nasleep nog steeds merkbaar is.

Steeds vaker komen verhalen naar buiten, die soms alleen in een kleine, beschermde kring verteld werden of soms alleen maar op een blaadje papier geschreven waren als uitlaatklep voor de eigen gevoelens. Gevoelens die door anderen niet begrepen werden of te moeilijk waren om uit te spreken of met een ander te delen. Maar papier is geduldig en daar waar vroeger geen ruimte was om deze gevoelens met anderen te delen, is nu de tijd gekomen om ook de niet vertelde verhalen een plek te geven. Met dit in het achterhoofd heeft Stichting Arjati gekozen voor het thema … zoveel niet verteld … . Tijdens de herdenkingsceremonie zijn er verschillende sprekers die hun persoonlijke ervaringen over wat niet verteld is met u delen.

Daarna is er ruimte voor ontmoeting. De toko en de bar van Raffy zijn geopend voor een hapje en een drankje. Zoals ieder jaar ontvangt Will van de Corput u bij zijn op het thema geënte tentoonstelling en staan kinderen van groep 7/8 van KBS Kievitsloop klaar om u te informeren, waarom zij het belangrijk vinden om te blijven herdenken.

De herdenking is vrij toegankelijk voor iedereen en begint om klokslag 14.00 uur. Iets voor aanvang van de herdenking zal het Raffykoor een tweetal liederen zingen, opdat de laatste bezoekers nog kunnen plaatsnemen. De herdenking duurt tot ongeveer 15.15 uur, waarna men de gelegenheid krijgt om zelf een, eventueel door Stichting Arjati aangereikte bloem, bij het monument neer te leggen.

Tot slot bestaat voor bezoekers van de herdenking de mogelijkheid om vanaf 16.30 uur een warme maaltijd te gebruiken voor 6,75 euro per persoon. Wilt u hier gebruik van maken, dan dient u voor 10 augustus het bedrag van het aantal maaltijden over te schrijven op het rekeningnummer van Raffy NL13RABO0300029454. Voor meer informatie over de herdenking op 15 Augustus kunt u contact opnemen met Magda Wallenburg via 076 5225150 (kantoortijden) of e-mail m.wallenburg@arjati.nl

Reageer als eerste

Lees ook

Meer berichten