Logo stadsbladbreda.nl


EHBO vereniging Breda Centrum over: brandwonden

Een opmerkelijk bericht op de site van het Oranje Kruis* en de Brandwondenstichting: uit onderzoek van de Brandwondenstichting blijkt dat er in de zomermaanden meer kleine kinderen slachtoffer worden van een brandwondenongeval. In deze periode worden er meer slachtoffers opgenomen in de brandwondencentra, ongeveer een kwart van deze slachtoffers is jonger dan 5 jaar. De oorzaak is in 80% van de gevallen een hete vloeistof zoals thee of koffie. Het blijkt dat tijdens de vakantieperiode de normale routine ontbreekt. Zo is bijvoorbeeld het campingtafeltje lager en minder stabiel dan de keukentafel waardoor die hete kop thee net in het bereik van de kinderhandjes kan komen. En mogen de kinderen thuis niet in de keuken komen tijdens het koken, in de tent of caravan is dat toch net even lastiger. Door de veel dunnere huid zijn de gevolgen van brandwonden bij kinderen ook heftig. Ook de verhouding van het verbrande lichaamsoppervlak is veel groter dan bij volwassenen. De vele jarenlange operaties die (kunnen) volgen hebben ook een grote psychische impact, ook voor de ouders van deze kinderen.

Tips voor een veilige vakantie. Loop eens een rondje door het vakantieverblijf en bekijk welke risico’s er zijn. Staat het kooktoestel op veilige hoogte, is de waterkoker/theepot/mok buiten bereik van de kinderhandjes? Houd kinderen een aantal meters uit de buurt van een barbecue of open vuur. Aanstekers en lucifers opbergen op een veilige plaats.

Eerste hulp bij brandwonden. En dan gebeurt het toch, een brandwond. Voor kinderen en volwassenen is de eerste hulp als volgt: Stel het slachtoffer gerust. Koel de wond zo snel mogelijk met lauw stromend leidingwater, minstens 10 minuten. Geen stromend leidingwater in de buurt? Desnoods gebruik je water uit een sloot of rivier. Kleding die vast zit aan de wond altijd laten zitten en nat houden. Een luier houdt hete vloeistoffen vast en moet verwijderd worden om verdere verbranding te voorkomen. Raak de brandwonden niet aan en laat blaren heel. Neem contact op met een huisarts of bel het noodnummer.

Tijdens een cursus Basis EHBO komen ook brandwonden ter sprake en leer je hoe deze te behandelen. Tijdens deze cursus (start oktober 2017) komen alle onderwerpen aan bod zoals ze in het boekje van het Oranje Kruis staan. Kijk voor meer informatie op onze site, www.ehbobreda.nl , of neem contact op met ons secretariaat via mail, ehbobredacentrum@live.nl . Wij beantwoorden graag uw eventuele vragen.

* www.hetoranjekruis.nl

** www.brandwondenstichting.nl

Reageer als eerste
Meer berichten