Logo stadsbladbreda.nl


Migratie uit de Zuidelijke Nederlanden

Op woensdag 11 oktober aanstaande organiseert de afdeling West Noord-Brabant van de Nederlandse Genealogische Vereniging een presentatie over migratie uit de Zuidelijke Nederlanden.

De bijeenkomst wordt gehouden op Stadsarchief Breda, Parade 10 en begint om 20.00 uur, maar de zaal is al om 19.30 open. De toegang is gratis.

Deze presentatie staat in het teken van de lezing '2 eeuwen Macht, Malaise en Migraties tussen 1500-1700 in de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk' gepresenteerd door onze gastspreker dhr. Robert Philippo.

Het eerste deel van de lezing gaat vooral over de geschiedenis in de periode tussen 1500-1700, de 80-jarige en 30-jarige oorlog, conflicten en landjepik die de lappendeken van ons deel van de wereld toen teisterden. Uiteraard komt hierbij de val van Antwerpen in 1585 aan de orde en de gevolgen ervan.

Interessant is de actualiteit met het heden, wanneer gekeken wordt naar de huidige vluchtelingenstromen als gevolg van oorlog.

Het 2e deel van de lezing gaat over genealogisch onderzoek. Hier wordt goed duidelijk hoe handig het kan zijn om enige kennis te hebben van wat ons in het 1e deel verteld word. Het kan ons helpen bij vastgelopen onderzoek. Immers, waarom hebben wij voorouders die uit andere landen kwamen. Wat bewoog hen om naar de Nederlanden te komen of misschien andersom, waarom gingen onze voorouders hier weg. Zoals eerder gezegd is het thema de migraties in de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk en dhr. Philippo vertelt ons, aan de hand van voorbeelden, hoe we verder kunnen zoeken in bijvoorbeeld archieven in België en Frankrijk.

Hierbij benadrukt hij hoe belangrijk ook de hulp van historische verenigingen kan zijn. Vooral als men verder terug wil dan wat geregistreerd staat in de burgerlijke stand en kerkenboeken of meer wil weten dan wat jaartallen kunnen zij een grote bron van informatie zijn. Denk hierbij o.a. aan verbastering van persoonsnamen of woonplaatsen maar ook namen van plaatsen die niet meer bestaan en die uw onderzoek hinderen.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox