Logo stadsbladbreda.nl


Dansen zoals vroeger? Helemaal van nu!

Dames in zwierende rokken of kokette rokjes, heren in strakke pakken. Hier en daar zelfs een petticoat of een hoed – oude tijden herleven tijdens het Lindy Hop evenement Swing Factory Breda, op 27 en 28 oktober bij PodiumBloos aan de Speelhuislaan 153 in Breda.

Lindy wát? Lindy Hop!

Lindy Hop is een energieke, vrolijke partnerdans op swing jazz muziek uit de jaren ’30-’50. Het ontstond in Amerika, in beroemde danszalen zoals de Savoy Ballroom (New York). De muziek is aanstekelijke swing jazz van bijvoorbeeld Count Basie, Ella Fitzgerald, Tommy Dorsey, Frank Sinatra, Duke Ellington, Ray Charles.

Na de bevrijding in 1945 werd Lindy Hop ook in Nederland een ware rage, vaak onder de naam “Jitterbug”. In de jaren ’50 namen andere dansstijlen de overhand, maar sinds de jaren ’80 is Lindy Hop weer is ongekend populair. Dansvloeren stromen vol en er zijn zelfs wachtlijsten voor de lessen. Zo ook in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen én Breda.

SwingCityBreda

Onder de noemer “SwingCityBreda” laat een groep enthousiaste swingdansers Breda en omgeving graag kennis maken met Lindy Hop. Op dansmiddagen en -avonden, maar ook met lessen en workshops. Hoogtepunt van het jaar is het Breda Jazz Festival, met vier dagen jazzmuziek en Lindy Hop dansers op straat.

De stichting SwingCityBreda is opgericht in 2012, en sindsdien groeit de Lindy Hop scene in Breda gestaag. Dit najaar, 5 jaar na de oprichting, tellen de lessen ruim 80 deelnemers. Van beginners tot gevorderden van het eerste uur.

Swing Factory Breda

Voor het eerst organiseert SwingCityBreda een heel weekend gewijd aan Lindy Hop. Een primeur in Breda! De naam is geïnspireerd op de locatie: Podium Bloos, gevestigd in een voormalige fabriek in de wijk Belcrum.

Vrijdagavond 27 oktober opent het evenement met Punch the Clock, een gratis toegankelijke dansavond. De muziek wordt verzorgd door DJ Adrie Rotte – een bekend gezicht in de Nederlandse Lindy Hop scene.

Op zaterdag 28 oktober komen Lindy Hoppers van heinde en verre naar Breda voor workshops van internationaal bekende Lindy Hop leraren. Daarna is er tot in de kleine uurtjes een gigantisch Lindy Hop feest, Swing Shift. Met live muziek van big band Doctor Bernard & His Swing Orchestra in grote bezetting. Een geweldige ervaring voor Lindy Hop dansers, maar zeker ook voor toeschouwers! Doctor Bernard is een Nederlands jazz icoon, en Elsevier riep hem zelfs uit tot de Nederlandse King of Swing.

Voor meer informatie, registratie en kaartjes: www.swingfactorybreda.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox