Logo stadsbladbreda.nl

Ginneken 75 jaar geannexeerd

Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat Ginneken door Breda geannexeerd is. 2 was het afgelopen met het eens zo welvarende dorp.

Die annexatie ‘vieren’ we niet, we gedenken haar. Daarom wordt er op 24 november in Vianden een quiz gehouden waar 24 ploegen aan meedoen. Op zaterdag 2 december zijn er speciale wandelingen door historisch Ginneken, die door Gilde De Baronie verzorgd worden.

Op woensdag 29 november wordt er in Mariëndal een lezing gehouden over de lange historie van Ginneken en de ‘strijd’ rond de annexatie. Dr. Ton Kappelhof, een expert op het gebied van de lokale geschiedenis, verzorgt de lezing, die als titel heeft: “Ginneken van ’t begin tot ‘t end. Geschiedenis van een dorp dat stadsdeel werd.” Hoe oud is het dorp en waar komt de naam vandaan? Wat was er nou zo bijzonder aan Ginneken? Ton Kappelhof vertelt ons verder o.a. over een verdwenen industrieterrein, buitenplaatsen, bossen vol herten en zwijnen, de schuurkerk van Ulvenhout, forensen en natuurlijk de annexatieproblematiek. De lezing biedt een unieke gelegenheid om de historie van de stadswijk te leren kennen.

Ton Kappelhof (Breda 1948) houdt zich al sinds 1968 bezig met de geschiedenis van Breda en omgeving. Hij publiceerde daarover veel boeken en artikelen. Hij was van 1979 tot en met 1991 archivaris van de Bossche Godshuizen en werkte van 1992 tot en met 1999 op het Stadsarchief in ‘s-Hertogenbosch. Van 2000 tot en met 2011 was hij als senioronderzoeker verbonden aan het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag. Momenteel werkt hij aan een studie over het leven van alledag in Brabant tussen 1500 en 1850.

De lezing vindt op woensdag 29 november plaats in Mariëndal achter de Hervormde Kerk aan de Duivelsbruglaan om 20.00 uur. Toegang gratis.

Meer berichten