Logo stadsbladbreda.nl

Het Gele Huis nieuw kunst- en cultuurpodium in Princenhage

Op zaterdag 2 december opent het gloednieuwe kunst- en cultuurpodium ‘Het Gele Huis’ aan de Haagsemarkt 35 in Princenhage om 10.00 uur voor het eerst officieus zijn deuren. Tot 18.00 uur kan het publiek de schilderijententoonstelling van de Bredase kunstenares Natasja Ahout komen bekijken. Van 15.00 tot 17.00 uur krijgt de opening een feestelijk tintje.

De officiële opening is voorzien op zaterdag 6 januari in het nieuwe jaar.

Het Gele Huis is een loot aan de stam van de stichting Cultuur in Princenhage, die dit jaar is opgericht. Het Gele Huis ontleent zijn naam aan Vincent van Gogh. Die noemt in een van zijn brieven zijn woning in het Franse Arles het gele huis. Daar wilde hij kunstenaars bijeenbrengen om samen te schilderen, over kunst te praten en te denken en elkaar te inspireren. Het is er in Arles nooit van gekomen. Maar een aantal Princenhaagse kunstenaars maakt die droom van Vincent van Gogh nu werkelijkheid in het voormalige restaurant van Het Roode Hert. De initiatiefnemers zijn dezelfde kunstenaars die twee jaar geleden de tentoonstelling Vincent Vincent Vincent in Princenhage hebben georganiseerd ter gelegenheid van het Van Goghjaar.

Maar gaandeweg heeft de voortzetting van dat initiatief een veel bredere basis gekregen.

Het Gele Huis als kunst- en cultuurpodium en inloopcentrum rust op vier pijlers.

Het Gele Huis ‘Galerie’ biedt op elke eerste zaterdag van de maand een podium aan beeldende kunst.
Het Gele Huis ‘Van Gogh Wandeling’ vindt op elke tweede zaterdag van de maand plaats van 11.00 – 12.30 uur.
Het Gele Huis ‘Cultuurpodium’ geeft elke derde zaterdag van de maand van 15.00-17.00 uur ruimte aan muziek en poëzie.

In ‘Het Gele uur’ op elke vierde zaterdag van de maand is iedereen welkom die van kunst houdt, om erover na te denken en te praten, ernaar te kijken. Veelal zal een kunstdocumentaire worden getoond.

Een paar keer per jaar, namelijk op elke vijfde zaterdag van de maand, worden er kunstactiviteiten voor kinderen georganiseerd.

Voor de uitvoering van het onderdeel Cultuurpodium heeft het Gele Huis zich verzekerd van de medewerking van Deborah Jacobs voor muziek en Kees van Meel voor dichtkunst.

Het Gele Huis wil zijn basis in de nabije toekomst verder verbreden en uitbouwen. Het moet een inloop-, ontmoetings- en informatiecentrum worden voor kunst en cultuur in de meest brede zin van het woord.

Meer berichten