Tijdens het symposium 'de burgemeester' ter ere van haar afscheid als burgemeester ontving Hélène van Rijnbach van Hilda Vliegenthart van de Nieuwe Nobelaer de 'Justus de Nobelaer'. FOTO: HARRY RAPANGE
Tijdens het symposium 'de burgemeester' ter ere van haar afscheid als burgemeester ontving Hélène van Rijnbach van Hilda Vliegenthart van de Nieuwe Nobelaer de 'Justus de Nobelaer'. FOTO: HARRY RAPANGE (Foto: Harry Rapange)

Hélène van Rijnbach ontvangt een bijzondere onderscheiding

Tijdens het symposium 'de burgemeester' op 24 november in Nieuwe Nobelaer ter ere van het afscheid van burgemeester Hélène van Rijnbach, kreeg de scheidend burgemeester een 'Justus de Nobelaer' uitgereikt uit handen van directeur Hilda Vliegenthart. De Justus de Nobelaer is een bijzondere onderscheiding die wordt uitgereikt aan hen die van grote waarde zijn geweest voor het culturele leven in Etten-Leur.

ETTEN-LEUR - Vliegenthart sprak namens de jury lovende woorden over de gemeente Etten-Leur en de burgemeester. ,,De gemeente Etten-Leur heeft 'n dappere en juiste keuze gemaakt door in 2010 de belangrijkste culturele disciplines in de gemeente te fuseren tot een cultuurcentrum in één gebouw en onder leiding van één directeur bestuurder. Het is immers niet meer van deze tijd om in een gemeente van deze grootte nog 'n aparte bibliotheek én schouwburg én 'n kunstencentrum te hebben, elk met een eigen directeur en bijbehorende backoffice. Dat is niet alleen erg kostbaar, het staat ook samenwerking en kruisbestuiving in de weg. De gemeente Etten-Leur had een vooruitziende blik en kan er trots op zijn dat Nieuwe Nobelaer, met podiumkunsten, kunsteducatie en bibliotheek tezamen het kloppend cultureel hart van de gemeente is.'' Daarnaast roemde de directeur de verbindende rol van de burgemeester bij cultuur, het fusieproces binnen de Nieuwe Nobelaer en de doorontwikkeling van 't cultuurcentrum. ,,Hélène van Rijnbach speelde een wezenlijke rol in de ontwikkeling en de doorontwikkeling van dit cultuurcentrum zonder drempel. Zij heeft op allerlei manieren haar nek uitgestoken om alle instellingen bij elkaar te brengen en te fuseren, een niet geringe prestatie." Tot besluit zei Vliegenthart zich ook persoonlijk door de burgemeester gesteund te hebben gevoeld. ,,Persoonlijk heb ik Hélène leren kennen als een uiterst aimabel mens, die zichtbaar en onzichtbaar ondersteuning bood aan wie dat vroeg en nodig had. Toewijding, humor, een groot hart én liefde voor cultuur zijn zaken die op Hélène van toepassing zijn. Nooit werd vanuit Nieuwe Nobelaer tevergeefs een beroep op Hélène gedaan."

Justus de Nobelaer woonde in 'huis de Nobelaer' in Etten en was een heel groot kunstliefhebber en zijn beeltenis weerspiegelt de (grote) voorliefde voor kunst en cultuur.

Meer berichten

Shopbox