Slechts gewapend met de eigen stem, een akoestische gitaar, bas en/of klein trommeltje trekken de muzikanten de stad door. FOTO: PR
Slechts gewapend met de eigen stem, een akoestische gitaar, bas en/of klein trommeltje trekken de muzikanten de stad door. FOTO: PR

Tocht van muzikanten door de binnenstad

De Minstrelen- en Troubadourentocht trekt op zondag 10 december weer door de binnenstad van Breda. Sinds de eerste editie in 2006 trekken bij deze muzikale tocht niet de toeschouwers, maar juist de muzikanten van locatie naar locatie.

Hoewel de naam Minstrelen- en Troubadourentocht verwijst naar de muzikanten uit de middeleeuwen, zijn het de hedendaagse muzikanten van Awash, Barbele, Cape, Dead Duck Alley, Page45, Sanne van Hellemond, Whyne en Wouter Maryne die deze middag de optredens verzorgen. Om 13.00 uur kan het publiek bij Brandpunt de muzikale aftrap van deze elfde Minstrelen- en Troubadourentocht beleven. Vanaf 14.00 uur klinken de eerste muzikale noten ook in De Bruine Pij, Sam Sam en Vulling, en om 15.00 sluit uiteindelijk Corenmaet zich bij het programma aan. Het publiek kan dan op alle locaties tot 18.00 uur, bij Brandpunt maar tot 17.00 uur, meerdere, zeer diverse optredens verwachten, waardoor dit al jaren een zeer muzikale traktatie zo tussen Sint en Kerst is. Natuurlijk is op alle locaties de entree gratis.

Line-up

Deze Minstrelen- en Troubadourentocht heeft een zeer mooie en gevarieerde muzikale line-up, waarbij dus niet via een blokkenschema bekend zal worden gemaakt wie hoe laat waar zal optreden. De muziek die al deze minstrelen- en troubadours spelen zal niet alleen veelal akoestisch, eigen werk of bewerkingen van bekende nummers zijn, het zal ook zeker liefhebbers van vele muziekstromingen aanspreken. Slechts gewapend met de eigen stem, een akoestische gitaar, bas en/of klein trommeltje trekken de muzikanten de stad door. Per locatie zorgen zij voor een kwartiertje vertier, waarna ze verder trekken naar de volgende locatie om een nieuw publiek toe te spelen. Vergelijk het met een speed-dating-sessie tussen muzikanten en toehoorders. En die toehoorders kunnen deze middag gewoon lekker blijven zitten, want het zijn de artiesten die dus steeds doorschuiven. Het publiek op de vijf verschillende locaties krijgt zo in een paar uur tijd een indruk van wat deze regionale en veelbelovende musici met zeer diverse en muzikale achtergronden en ervaringen vandaag de dag voor muziek maken. Het wordt dus wederom een tocht waarbij alle artiesten op zoek gaan naar toehoorders en toeschouwers bij de deelnemende locaties. Het zijn niet alleen de standaard singer/songwriter liedjes die te horen zullen zijn, maar ook de muziek van bijvoorbeeld rock georiënteerde bands. Deze bands hebben die muziek wel speciaal voor deze elfde Minstrelen- en Troubadourentocht herschreven zodat ze in een compacte setting ten gehore kunnen worden gebracht. Voor het publiek, wat sinds de laatste jaren ook uit verschillende windstreken afkomstig is, is het een leuke, muzikale invulling van de zondagmiddag.

Drie maanden geleden werd het einde van dé instrumentale heavy rockband Tank86 aangekondigd en zou er geen optreden in de originele thuishaven van deze band meer worden gegeven.

breda - De jarenlange samenwerking en vriendschap tussen Tank86 en stichting Poporganisatie Breda (POB) en de warme herinneringen aan de 2015 Obey album releaseparty in café Het Hijgend Hert hebben er voor gezorgd dat de band toch nog één keer live in Breda te beleven zal zijn, en wel op zondagavond 10 december. Op deze avond zullen de heren van Tank86 de broekspijpen van de Bredase fans nog eenmaal laten wapperen, waarbij het publiek die avond zal worden opgewarmd door stonerdoomduo Coffins For Fat People. Dit alles vindt plaats in het café gevestigd aan de Pasbaan 7 te Breda. Het eerste optreden deze avond vangt om 19.00 uur aan, en de entree bedraagt 5 euro per persoon waarbij iedere bezoeker een Tank86 cd naar keuze ontvangt.

Tank86

Sinds 2005 timmerde Tank86 aan hun eigen muzikale én instrumentale weg. Twee gitaren, een bas en drums is alles wat dit viertal nodig had om hun punt duidelijk te maken. Flink veel riffs, harmonieuze laag op laag op laag en onconventionele songstructuren maakten de vraag naar zang compleet overbodig. Via een bandcoachingstraject van POB, met als tastbaar resultaat vier tracks op het verzamel album Ariba en een optreden in De Spaanse Kraag op Breda Barst, maakte Breda kennis met Tank86. In de jaren die volgen werd het repertoire uitgebreid en zag in 2008 ep Behold het levenslicht. Zweedse stonerrockband Dozer nodigde de band vervolgens uit om hun te vergezellen tijdens de Europeese tour, en speelden ze daarnaast in voorprogramma's van bands als Monster Magnet en Pelican. In 2011 wist het viertal het geluid naar een volwassen niveau te cultiveren en werd het eerste volwaardige album Rise uitgebracht. De gastbijdragen van Tommi Holappa van Dozer en Peter van Elderen van Peter Pan Speedrock maakten de sound van dat album nog dikker dan dik. Inmiddels in volle vaart volgde het ene optreden na het andere, en werd het podium gedeeld met bands als Karma To Burn, The Sword en Truckfighters. In 2013 werd de basis gelegd voor het tweede album Obey, welke uiteindelijk in 2015 uitkwam. Hierop bewees Tank86 eens te meer dat zij heer en meester zijn in het instrumentale heavy rock genre. Vele optredens door Europa volgden, maar de eens zo geoliede machine begon toch een beetje te piepen en kraken. Na 12 jaar hebben drummer Rogier, bassist Jochum en gitaristen Harold en Joost het moeilijke maar dappere besluit moeten nemen om Tank86 definitief tot stoppen te dwingen, maar dus toch niet zonder dat er nog één optreden in thuishaven Breda wordt gegeven. Mis dit optreden dus niet!

Rachel van Westen
Meer berichten

Shopbox