Ruim 480 klachten over vuurwerkoverlast in Breda

Op het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn tot nu toe al 485 klachten over vuurwerk binnengekomen uit Breda. Veel klachten gaan over vuurwerkbommen die mensen ’s nachts uit hun slaap houden en over te vroeg afgestoken vuurwerk. Een kleiner deel van de klachten gaat over gevaarlijke situaties op straat en vuurwerkschade. Tien procent van de meldingen gaat over huisdieren die door het vuurwerk van slag af raken.

Sommige mensen hebben letterlijk slapeloze nachten door de vuurwerkoverlast. ,,We krijgen meldingen binnen van mensen die al drie nachten achter elkaar uit hun slaap zijn gehouden door zware knallen'', vertelt fractievoorzitter Jos Koniuszek. ,,De meldingen komen vanuit de hele gemeente. Maar vooral in de wijken centrum, Breda noord en west en de dorpen Prinsenbeek, Bavel en Teteringen is de overlast groot.''

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder de fractie uit Breda. GroenLinks zet zich al jaren in voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. In dat pleidooi staat de partij inmiddels niet meer alleen. Onlangs bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport uit met de aanbeveling om knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te doen. Ook artsenorganisaties, burgemeesters en de politie bepleiten het aan banden leggen van consumentenvuurwerk.

Meer berichten