Het moet anders. Maar hoe? Theatervoorstelling met Luther, Erasmus en paus Adrianus

Zondag 14 januari is de voorstelling De Hervormers van theatergroep Aluin in Breda te zien, om 16.00 en 19.00 uur. Locatie is de Crypte van de Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat 11, een intieme ruimte die een dimensie toevoegt aan deze opmerkelijke voorstelling. Het initiatief komt van de Protestantse gemeenten Breda en Ginneken.

Drama

De Hervormers is een drieluik waarin Maarten Luther, Desiderius Erasmus en Paus Adriaan VI (de enige Nederlandse paus) vol vuur met elkaar in dialoog gaan. Een van de roerigste periodes uit de Europese geschiedenis komt zo dichtbij. Al deze grote hervormers zien de noodzaak van verandering: er móet iets gebeuren in kerk en maatschappij. Alle drie kiezen daarbij een eigen invalshoek. En alle drie kennen ze ook hun eigen drama of zelfs tragiek.

Drijfveren

De voorstelling gaat natuurlijk over de invloed van deze drie op de Reformatie - de scheuring in de katholieke kerk die onder andere de weg vrijmaakte voor het protestantisme. Maar ook over mensen met sterke drijfveren en overtuigingen. En ze beschikken over een nieuw medium: de boekdrukkunst, vergelijkbaar met de opkomst van social media in onze tijd. Met name Luther zette dit zeer effectief in.

Humor

De tekst en regie van het stuk zijn spannend en bovendien doortrokken van humor. En de drie acteurs vereenzelvigen zich intens met hun personage. Het maakt deze voorstelling tot een levendige, inhoudelijke en actuele zoektocht naar de personen en hun motieven.

Theatergroep Aluin is een professioneel gezelschap dat zich toelegt op de grote verhalen uit de geschiedenis. Aanleiding voor deze voorstelling zijn zowel 500 jaar Reformatie als het recent verschenen boek De Nederlandse Paus Adrianus van Utrecht (1459-1523) van Twan Geurts. De afgelopen maanden was De Hervormers wekelijks te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

De voorstelling duurt ca. 60 minuten. Kaarten à € 10,- zijn nog tot zaterdag 13 januari te koop bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers en bij de Vrije Boekhandel. Het aantal plaatsen is beperkt.

Meer berichten