De eerste uitzending vanuit het Turfschip in Breda. Jac Zom stond in 1996 aan de wieg van Baronie TV. Dit was toen nog de Continu Carnavals Marathon.
De eerste uitzending vanuit het Turfschip in Breda. Jac Zom stond in 1996 aan de wieg van Baronie TV. Dit was toen nog de Continu Carnavals Marathon.

Geschiedenis Baronie TV

Baronie TV is voortgekomen uit de Continu Carnavals Marathon, zoals die jarenlang door radio Continu werd uitgezonden. De initiatiefnemers van deze Continu Carnavals Marathon waren Alfons Jagtman en Jac Zom , deze laatste als directeur en programmaleider. Eén van de belangrijkste medewerkers was Ad Romijn.

1996

Toen radio Continu in 1996 een vergunning voor regionale TV kreeg, werd de Continu Carnavals Marathon niet alleen op de radio maar ook voor het eerst ook op de TV uitgezonden. Het initiatief daartoe en de uitwerking daarvan heeft Jac Zom als toenmalig directeur van radio Continu voor zijn rekening genomen en daarbij uiteraard ook andere medewerkers betrokken als Tom Dalderup, Annemarie Franken, Leon Kok, Evert de Ridder, Chris Roelandts, Cees Sweep en Pim van Ginneken en Ad Romijn.

Omdat radio Continu met haar uitzendingen stopte, werd vanaf 1997 gekozen voor de naam Baronie TV. Jac Zom werd voorzitter van de stichting en productie-/programmaleider en Pim van Ginneken eindredacteur. Tevens mag de medewerking van andere bestuursleden als Dirk Brouwers (reclame-acquisitie) en Piet van Hoof (penningmeester) niet onvermeld blijven. En daarnaast natuurlijk alle 50 tot 100 professionele vrijwilligers!

Het aanvankelijk tot de regio Breda beperkte uitzendgebied werd in de loop der jaren uitgebreid met de gemeenten Drimmelen, Etten-Leur, Oosterhout, Moerdijk, Terheijden en Zundert.

2008

Baronie TV werd steeds professioneler. Men beschikt inmiddels al jaren over dezelfde technische apparatuur als in Hilversum. En dat inclusief eenzelfde regiewagen, die ook wordt gebruikt voor programma's als de X Factor en The Voice of Holland. De organisatie begint al maanden vóór Carnaval. Voor sommigen zelfs al vlak na de zomer.

Jac Zom besloot om er na 11 jaar mee te stoppen en keerde daarom in 2008 niet meer terug. Hij is wel adviseur gebleven, maar zijn (bestuurs- en operationale) werkzaamheden zijn overgenomen door 2 personen, Hans Canters en Boy Buise.

Om alles beheersbaar te houden werd besloten om het aantal live-uitzendingen (voorlopig) iets in te krimpen, waardoor de professionele vrijwilligers wat minder onder druk hoefden te werken. Een jaar later nam ook Pim van Ginneken afscheid als presentator en productie-/programmaleider. Dit leidde wederom tot diverse programmatische veranderingen. Door de fusie van Casema was 2008 ook het laatste jaar, dat Baronie TV via het Casema kleinbeeld- en een speciaal Essentkanaal uitzond. Er werd een nauwere samenwerking met Brabant10 gezocht, zodat Baronie TV vanaf 2009 via het kanaal van deze regionale omroep haar programma's tijdens carnaval kon blijven uitzenden.

2010

Vanaf 2010 vinden de uitzendingen plaats vanuit de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer. In 2012 komt er een einde aan de samenwerking met Brabant10. Vanaf dan is Baronie TV tijdens de carnaval te zien op Stads TV Breda en ROStv Zundert. Beide zenders hebben bij Ziggo een digitaal bereik in heel West-Brabant. In Zundert en gemeente Breda is het ook analoog te ontvangen.

2013

In 2013 is Baronie TV in heel Nederland te zien via het toepasselijke kanaal 11 (Ziggo). Ook blijft de Carnavalsmarathon te zien via de lokale omroepen van Breda en Zundert. Vanaf 2014 zendt ook KPN de carnavalsmarathon landelijk uit om de 'niet-ziggo' kijkers ook mee te laten genieten van het carnavalsgedruis.

2014

In 2014 komen de uitzendingen vanuit O.C. de Vlieren. O.C. de Vlieren is gevestigd in het Huis vd Heuvel.

2018

In 2018 viert Baronie TV haar 22 jarig bestaan, nog altijd vanuit O.C. de Vlieren, onder het motto 22 jaar: en we geven er nog een klap op.

Meer berichten

Shopbox