FOTO: WILLEM BEESEMS
FOTO: WILLEM BEESEMS (Foto: Willem Beesems)

Een warm weekend vol theater tijdens Festival 39Graden

Op 2, 3 en 4 februari namen de jongeren van Festival 39Graden het roer over in Podium Bloos. Drie dagen bomvol jong talent dat speelde, produceerde en je een kijkje gaf in hun keuken.  Theater, dans, muziek en film vormden de hoofdingrediënten van het jongerenfestival. Een weekend vol met voorstellingen, muziek en film van jongeren in de leeftijd 15 tot 21 jaar. Het festival trok dit jaar 750 bezoekers verspreid over drie dagen. Dit jaar was het festival voor het eerst ook op vrijdagavond. RATATOUILLE opende het festival in intieme sfeer: een driegangendiner afgewisseld met korte voorstellingen. Wethouder Marianne de Bie opende het festival. Op zaterdag speelde 155 in samenwerking met Cookachoo & DOX het dak er af met hun voorstelling Lijf. Jong en oud, iedereen (break)danste er op los. In samenwerking met Expeditie Belcrum trokken op zondag drie Huiskamerroutes door de Belcrum met kleine en intieme voorstellingen.

De samenwerking met België werden tijdens het festival meer zichtbaar. Zo sloten vier Belgische en vier Nederlandse theatermakers zich 48 uur op om op basis van de nieuwsfeiten tot een nieuwe voorstelling te komen. Ook speelde het Vlaamse theaterhuis Larf! hun voorstelling SYNTAX ERROR tijdens 39Graden. De Gouden Thermometer winnares van 2017 Kim Zeevalk speelt haar nieuwe voorstelling Stilleven op het Breek 'n Been festival van Larf! in Gent eind april.

39Graden biedt jong creatief talent van 15 tot 21 jaar een podium. Ze krijgen tijdens het festival een plek om hun eigen creatie te spelen en in gesprek te gaan met de bezoeker. De organisatie van het festival is in handen van vijf jongeren, ze worden hierin begeleid door Podium Bloos. 39Graden zet zich niet alleen tijdens het festival, maar het hele jaar in voor de ontwikkeling van deze jonge talenten. Zo worden er gedurende het jaar meerdere speelbeurten gecreëerd. De jongeren worden gekoppeld aan professionals om zo hun talenten verder te ontwikkelen. Zo worden voorstellingen opgetild naar een hoger niveau. Daarmee is 39Graden een opstapje naar een toekomst in de podiumkunsten of visuele kunsten. In 2019 staat de nieuwe editie van het festival weer op de agenda.  

Aan het einde van elke festivaleditie wordt de Gouden Thermometer uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar Floor Langen en haar voorstelling Alles: een intieme, persoonlijke solo over seksualiteit en mens-zijn. De jury beoordeelde Floor als een maker met veel potentie. ,,De teksten zijn grappig en scherp. Jouw performance heeft een unieke vorm. Theater van de toekomst. Zelf schaar je het onder de categorie spoken word. Je maakte ons deelgenoot van wat in jou leeft, intiem maar ook spelend met de vierde wand. Met geprojecteerde zinnen vertel je heel veel en speel je gemakkelijk met het publiek."  Aldus de jury van het festival over Floor Langen.

Deze stimuleringsprijs voor jong talent is een productiebudget van 750 euro dat mogelijk wordt gemaakt door Vrienden Podiumkunsten Breda.

39Graden komt mede tot stand door de financiële steun van de Provincie Brabant, Gemeente Breda, VSB Fonds, Stichting Janivo en Vrienden Podiumkunsten Breda.

Meer berichten