Titel: Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’, Jan Havicksz. Steen, 1655. © Rijksmuseum Amsterdam
Titel: Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’, Jan Havicksz. Steen, 1655. © Rijksmuseum Amsterdam (Foto: Jan Steen)

Stamboomcafé en lezing 'Arm en rijk in de genealogie'

Zoals iedere derde woensdag van de maand organiseren Stadsarchief Breda en de Nederlandse Genealogische Vereniging – afdeling West Noord-Brabant - 21 februari weer een stamboomcafé. Medewerkers van het stadsarchief en genealogiespecialisten van de NGV staan klaar om in een informele setting het publiek op weg te helpen met hun stamboomonderzoek. Deze middag staat een lezing van Anton Neggers centraal, met als thema “arm en rijk in de genealogie”. De stamboomcafé’s zijn gratis toegankelijk.

Verslavende hobby

Stamboomonderzoek wordt vaak getypeerd als een verslavende hobby. Televisieprogramma’s als ‘Verborgen Verleden’ doen de populariteit ervan alleen maar toenemen. De stamboomcafés van het stadsarchief en de NGV zijn in het leven geroepen om het grote publiek te laten zien dat je vrij makkelijk kunt starten en redelijk snel resultaat kunt boeken. Maar vooral ook om te laten zien dat stamboomonderzoek heel leuk, spannend én verslavend kan zijn! De middagen zijn dus zowel interessant voor de beginnende stamboomonderzoeker als de vergevorderde genealoog die vast loopt met zijn onderzoek.

Arm en rijk in de genealogie

Tijdens ieder stamboomcafé wordt er een lezing gehouden waarvan het onderwerp een duidelijke link heeft met genealogie. 21 februari gaat Anton Neggers met ons op zoek naar de leefomstandigheden van onze voorouders. Waren ze gefortuneerd of behoorden ze tot de lagere klasse? Wat waren hun bezittingen en waar verdienden ze hun brood mee? Neggers geeft in zijn lezing uitleg over waar je moet zoeken om antwoorden hierop te vinden en welke bronnen je daarvoor kunt gebruiken.

Anton Neggers (Boxtel, 1959) is jurist en werkzaam in het hoger onderwijs. Als genealoog en regionaal historicus is hij met name gespecialiseerd in de geschiedenis van de Meijerij van ’s Hertogenbosch. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in allerlei heemkundige tijdschriften en in 2007 heeft hij een boek over een moord in Oirschot uitgebracht.

Inloop om 13:30u, de lezing start rond 14:00u en duurt ongeveer een uur.
Zowel het café als de lezing zijn gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

Meer berichten