Optocht in Giegeldonk zonovergoten

Zaterdagmiddag trok een bonte carnavalsoptocht door de Haagse Beemden. De wijk werd voor vier dagen omgedoopt tot Giegeldonk en geregeerd door prins Antonius. Hij is voor de derde achtereenvolgende keer gekozen tot prins Carnaval.

Heilige Clara

De Bredase stadsdelen hebben dit jaar schijnbaar iets toegevoegd aan de carnavaleske historie. Volgens gebruik gingen zaterdagochtend de Bredase raden van Elf na de officiële sleuteloverdracht in de Mezz op pelgrimage naar Meersel-Dreef. Daar werd de jaarlijkse worst aan de heilige Clara geofferd. Men hoopt dan op mooi weer tijdens de Carnaval. Volgens sommige bronnen was de heilige tijdens haar leven vegetariër, daarom probeerden de raden van Elf dit jaar iets nieuws: een vegetarische worst. Omdat het tijdens de optocht stralend weer was vermoedt men dat de Heilige Clara inderdaad vegetariër was. Prins Antonius van Giegeldonk heeft daarom een bijzondere bijdrage geleverd aan het carnaval: prachtig weer.

Optocht

Nadat de worst was geofferd reed prins Antonius met zijn gevolg terug naar Giegeldonk in dun bus. Deze geheel bestikkerde prinselijke bus sloot de kleurrijke optocht af. Op de Donk verzamelden zich de bont verklede deelnemers. Na het startsein begon de lange stoet om half twee aan de tocht door de wijk. De vooral jeugdige deelnemers hadden samen met hun ouders en school hun uiterste best gedaan om rondom het thema ‘laat oe nie strikke’ een originele creatie te tonen. Er werden als interactie aan het publiek strikvragen gesteld, men mocht strikjeswerpen en een deelneemster was verstrikt in haar jaloezieën.

Omwonenden

Veel omwonenden haalden alles uit de kast om voor hun huis een gezellig feestje te bouwen. Sommigen nodigen ieder jaar meer vrienden en familie uit om gezamenlijk van de optocht te genieten. Het vaste publiek dat zich veheugt op het jaarlijkse evenement groeit daarom nog steeds. De interactie met het publiek was door de deelnemers uitstekend voorbereid. Dit werkte sfeerverhogend voor alle betrokkenen. De stralende zon was daarbij de klap op de vuurpijl.

Prijsuitreiking

De optocht eindigde in het Kraaiennest waar om elf over vijf de prijsuitreiking was gepland. Door de enorme drukte barstte het gebouw bijna uit zijn voegen en betrad het prins Antonius en zijn gevolg later dan gepland het podium om de prijzen uit te reiken. Nutsbasisschool de Driezwing ging met de felbegeerde wisselbeker van ruim 70 cm hoog aan de haal. De dame die verstrikt zat in haar jaloezieën ontving welverdiend de eerste prijs voor de individuele acts. Prins Antonius gaf er tijdens de prijsuitreiking een komische draai aan door haar de prijs door haar luxaflex heen te overhandigen. Prins Antonius en jeugdprins Daniel kunnen terugkijken op een sfeervol en waardig carnavalesk straatfestijn.

Meer berichten