Van Johan van Gurp is op '1978: Breda in Beeld - Breda Kiest' ook deze foto van een viswedstrijd in 1978 voor vrouwen in de Linievijver te zien.
Van Johan van Gurp is op '1978: Breda in Beeld - Breda Kiest' ook deze foto van een viswedstrijd in 1978 voor vrouwen in de Linievijver te zien. (Foto: Johan van Gurp)

Expositie 2 fotografen: '1978: Breda in Beeld - Breda Kiest'

BREDA - 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De expositie '1978: Breda in Beeld - Breda Kiest' laat van 16 februari tot en met 22 maart in het Stadskantoor zien hoe dat 40 jaar terug in Breda in zijn werk ging. Piet den Blanken maakte er toen 'n fraai beeldverslag van en exposeert dat. Johan van Gurp dan toont met 'n selectie van foto's wat voor stad Breda destijds was.

De verkiezingen van 1978 leidden in Breda uiteindelijk tot 'n college van B&W van de PvdA (Rein Welschen en Luce Paulussen als eerste vrouwelijke wethouder in Breda), het CDA (met Bertus Broeders, Hans van Dun en Ad de Raaff) en de VVD (Ruud Sandberg), onder leiding van burgemeester Willem Merkx.

De beide Bredase fotografen Piet den Blanken en Johan van Gurp observeerden en fotografeerden decennialang hun omgeving. Voor Van Gurp was dat eerst en vooral zijn directe omgeving: de stad Breda. Als vaste fotograaf van BN DeStem bracht hij jarenlang de stad in beeld. Bijna 400.000 foto's telt zijn archief. Voor Den Blanken was niet alleen de stad, maar vooral ook 'de wereld' zijn domein. Sociaal onrecht is daarbij z'n grote inspiratiebron. Zo fotografeerde hij arme boeren in Nicaragua, vluchtelingen op weg naar Europa en prostituees in Latijns-Amerika.

Deze beide fotografen kennen elkaar uiteraard wel, maar exposeerden niet eerder samen. In 1984 namen ze wel elkaar al een keer op de korrel. In 1978 maakte Guido 't Sas in kranten van de Brabantpers 'n vergelijking tussen 'het maatschappelijk en politiek engagement van de veelbelovende, integere en jonge kunstenaar Piet den Blanken en de wat meer afstandelijke manier van werken van de getalenteerde fotograaf van Dagblad de Stem Johan van Gurp. Jammer dat het nog niet tot een vergelijk is gekomen in één expositie'.

Meer berichten