Tools To Work zoekt fietsen en gereedschap Oeganda vraagt hulp in Teteringen

Tools To Work is een non-profit instelling die mensen in Afrika helpt een zelfstandig bestaan op te bouwen. In de eigen werkplaats reviseren vrijwilligers en mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt gereedschap, naai- en breimachines, fietsen en computers. De organisatie is nu dringend op zoek naar gebruikt gereedschap en fietsen voor Oeganda.

Tools To Work werkt al jaren samen met de URDT (Uganda Rural Development Trust). Deze organisatie is al sinds 1987 actief op het platte land van Oeganda. Zij geven les aan jongens en meisjes. Daarnaast geven zij korte cursussen voor vluchtelingen uit het nabijgelegen Congo die er leven in kampen van zo’n 40.000 mensen. URDT beheert ook The Kagadi Kibaale community radio (KKCR 91,7 FM). 90 procent van haar zendtijd wordt besteedt aan voorlichtingsprogramma’s. Het bestrijkt 10 districten en heeft ongeveer 1 miljoen luisteraars.

Toekomst voor jongeren
De URDT wil nu een project opstarten in de regio Bunyoro, een gebied waar bijna 1,5 miljoen mensen wonen. Hier wil zij een vakschool starten waar in totaal 250 jongeren tussen de 16 en 35 jaar een kortere of langere opleiding kunnen krijgen. Zo krijgen zij een goede basis om aan het werk te gaan bij de opbloeiende olie- en gasindustrie. Maar ook in de bouw en bij de toeleveringsbedrijven zijn er meer technici nodig. Bovendien komt er meer werk voor zelfstandige ondernemers.
URDT gaat opleiden tot automonteur, metselaar, kleermaken, kapper, administratief medewerker, landbouwer en timmerman. Voor de opleiding zijn nog veel machines en gereedschap nodig om de studenten praktijkles te kunnen geven en vervolgens van een gereedschapskist te voorzien waarmee ze zelfstandig de arbeidsmarkt op kunnen.

Naaimachines repareren
URDT heeft ook een aanvraag ingediend voor een SKIT-cursus (Sewing and Knitting Information Transfer). Op de SKIT cursus leren kledingmakers en trainers van vakscholen vaardigheden om naai- en breimachines te onderhouden en te repareren. Die geven hun kennis weer lokaal door. Er zijn op dit moment maar een paar goede monteurs op het platteland. Als de machines het niet meer doen, kunnen ze niet meer werken en houdt het inkomen op. Voor reparaties wordt veel geld gevraagd terwijl goed onderhoud het probleem had kunnen voorkomen.

Op de fiets
Tenslotte is er gevraagd om te zorgen voor fietsen. De URDT wil onder meer aan vakmensen rijwielen verstrekken. Die kunnen voor een laag bedrag (op afbetaling) een fiets aanschaffen. Deze mensen hebben nu moeite om de markten te bereiken waar ze hun producten aan de man brengen en om materiaal voor hun werk te vervoeren naar hun werkplaats. Daarnaast wil de URDT dat een aantal van hun veldwerkers voor en laag bedrag (op afbetaling) zelf een fiets aanschaffen. Zij zullen hun fiets gebruiken als zij trainingen gaan geven in de dorpen van Kibaale district. Ook meer stafleden zouden over een fiets moeten kunnen beschikken. Dan kunnen zij schoolgaande jongeren en afgestudeerde scholieren van de URDT bezoeken. De visites zijn bedoeld om te zien waar de opleiding toe heeft geleid en waar hulp nodig is.

Geef
Kortom, Tools To Work staat voor een grote uitdaging om aan het verzoek uit Oeganda te voldoen. Op dit moment zijn de Teteringse werklieden al hard aan het werk om spullen te verzamelen en te reviseren maar de organisatie kan nog veel meer materiaal gebruiken. Heeft u een gebruikte fiets of gereedschap dat u niet meer gebruikt, geef het aan Tools To Work. U kunt het afgeven bij de werkplaats aan de Laanzichtweg 101, 4847 SH Teteringen. U kunt ook contact opnemen via de mail info@toolstowork.nl. Meer weten: www.toolstowork.nl

Meer berichten

Shopbox