De onmogelijke keuze, documentaire over adoptie
De onmogelijke keuze, documentaire over adoptie (Foto: Sanâa Swart)

Bijzondere documentaire over adoptie met hoofdpersonen uit omgeving Breda

Landelijke tv en kranten besteedden al veel aandacht aan mijn documentaire over adoptie 'De onmogelijke keuze.' Op 28 maart komt de film in het Chassé Theater in Breda. Dit is extra bijzonder omdat het verhaal zich afspeelt in de regio.

Synopsis: Daniël gaat met zijn adoptie-ouders naar Brazilië om zijn biologische familie te ontmoeten. Daar ziet hij voor het eerst zijn biologische broer Danilo, die opgevoed is door hun oma. Vanaf hun eerste ontmoeting zijn de broers onafscheidelijk, ze willen samen verder opgroeien. Maar dat lijkt onmogelijk. De jongens voldoen niet aan de Nederlandse voorwaarden voor een hereniging. Toch starten de Nederlandse ouders van Daniël een adoptie-procedure, zodat Danilo in hun gezin kan wonen.

Als arme, nauwelijks geschoolde puber staat Danilo voor een onmogelijke keuze. Kiest hij voor verder opgroeien samen met zijn broer, in een land waar alles anders is, waar het sneeuwt, waar hij mee zal moeten draaien in een Nederlands gezin? Of kiest hij voor zijn vertrouwde bestaan op het platteland van Brazilië, waar zijn oma op hem wacht en niets liever wil dan hem dichtbij zich hebben.

Het is niet alleen een verhaal over broederliefde en kiezen voor een land, maar ook een verhaal over hoe de regels rondom adoptie veel ruimer blijken te zijn dan de letter van de wet. Dat is mooi, bezien vanuit de ruimte die er ontstaat om familie te herenigen, maar in dit geval stelt het een veertienjarige voor een opgave die je vrijwel niet tegenkomt: een kind kan zelf beslissen of hij geadopteerd wil worden.

Meer berichten

Shopbox