De winnaars van de 'heldere taal'-prijzen Yvonne de Heer-Seveke van TROTS Breda en Miriam Haagh van de PvdA gingen in de Bredase bibliotheek samen op de foto met het testpanel. FOTO: ERNESTINE SCHIPPER
De winnaars van de 'heldere taal'-prijzen Yvonne de Heer-Seveke van TROTS Breda en Miriam Haagh van de PvdA gingen in de Bredase bibliotheek samen op de foto met het testpanel. FOTO: ERNESTINE SCHIPPER (Foto: Ernestine Schipper)

PvdA en lid van TROTS Breda winnen 'heldere taal'-prijzen

Yvonne de Heer-Seveke van TROTS Breda en Miriam Haagh van de PvdA wonnen 5 maart een oorkonde voor het gebruik van heldere taal. De PvdA schreef een 'heerlijk helder partijprogramma' en Yvonne de Heer-Seveke debatteerde het begrijpelijkst. De informatieavond in makkelijke taal was georganiseerd om alle Bredanaars de kans te geven zich goed te informeren voor de gemeenteraadsverkiezingen.

BREDA - Yvonne de Heer-Seveke: ,,Ik ben trots, het is echt een bekroning op mijn werk. Ik probeer altijd om eenvoudige woorden te gebruiken zodat iedereen me begrijpt. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar wel erg belangrijk!''

Miriam Haag van de PvdA: ,,In ons programma is er veel aandacht voor taalonderwijs en voor het aanpakken van laaggeletterdheid. We hebben in ons programma geen moeilijke woorden gebruikt omdat we willen dat iedereen politieke programma's zelf kritisch kan lezen. Super dat we hiervoor in de prijzen zijn gevallen en hopelijk inspireert het anderen om ook simpel en helder te schrijven. Meedoen met taal is zo belangrijk.''

Tijdens de bijeenkomst in de bibliotheek in de Molenstraat kregen de aanwezigen informatie over de gemeenteraad. Wat doet de gemeenteraad en hoe kun je stemmen? Ook gingen vertegenwoordigers van alle politieke partijen met elkaar en het publiek in debat over onder meer veilige fietspaden en mantelzorg. Het publiek liet het merken als een opmerking niet duidelijk was, dan klonk er een bel. De politicus moest dan in heldere taal proberen te zeggen wat hij of zij bedoelde.

De programma's voor de verkiezingen van de meeste partijen zijn gelezen door taalambassadeurs van Stichting ABC. Taalambassadeurs zijn mensen die ooit veel moeite hadden met lezen en schrijven. Zij hebben gelet op korte zinnen, op opsommingen en op niet teveel moeilijke woorden. De schrijvers van het verkiezingsprogramma van de PvdA deden dit het beste.

De informatieavond was georganiseerd door de gemeente Breda, Nieuwe Veste, Cubiss Brabant en de Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met Prodemos. In Breda hebben bijna 20.000 mensen veel moeite met lezen en schrijven. Deze informatieavond was in heldere taal, om ervoor te zorgen dat ook zij op 21 maart een goede keuze kunnen maken.

Taalhuis in bibliotheek Breda

Wil je graag beter leren lezen, schrijven, rekenen of computeren? Kom dan eens naar het Taalhuis in de bibliotheek. Alle informatie over het Taalhuis vind je op www.bibliotheekbreda.nl, onder kopje 'Taalhuis Breda'.

Meer berichten

Shopbox