enten van fruitboom
enten van fruitboom

Demonstratie enten van bomen in Heemschuur de Stee

De negatieve punten verdoezelen en de positieve punten versterken, dat doen we bijna allemaal. Zelfs bij planten en bomen wordt dit toegepast door ze te enten.

In steden zien we vaak geënte park- en straatbomen. Enten is het bovenop elkaar zetten van twee verschillende planten om die als één plant samen op te laten groeien. Boomkwekers en fruittelers doen dat ondermeer om een mooie bovenste plant (bovenstam) uit te laten groeien op een sterke minder mooie onderste plant (onderstam). Hoewel mindere mooi kan die onderste plant bijvoorbeeld minder snel omwaaien. Of minder ziektegevoelig zijn dan de bovenste zodat ze samen sterker en mooier uitgroeien.

Alle fruitbomen kan men enten op een onderstam. De onderstam is het worteldragend deel van de boom en deze heeft een grote invloed op de groei van het bovengrondse deel. Het enten vraagt meer handigheid en zorg dan het stekken van planten.

Als u dit stukje theorie over het enten van bomen in de praktijk wilt zien kom dan op zondag 22 april a.s. van 14.00 – 16.00 uur naar de heemschuur van de Vereniging Teterings Erfdeel, Zuringveld 1A in Teteringen. Daar zal boomkweker Tom Akkermans u ter plekke vertellen en laten zien wat er allemaal komt kijken bij het enten van bomen. De entree is gratis, echter een vrijwillige bijdrage t.b.v. het onderhoud wordt zeer op prijs gesteld.

Bovendien heeft u alle gelegenheid om rond te kijken in de heemschuur die de afgelopen maanden opnieuw is ingericht en een beter overzicht geeft van de tentoongestelde attributen.

Teterings Erfdeel is ook te bezoeken op onze website www.teteringserfdeel.nl

Meer berichten