15 april in Kwesties: Breda wil vmbo aantrekkelijker maken

Zondagavond 15 april wordt van 20.00 tot 21.00 uur op NPO Radio 1 Kwesties uitgezonden. Dit wekelijkse live debatprogramma van de NTR op locatie komt dit keer vanuit Breda, dat het vmbo aantrekkelijker wil maken.

In 1999 maakten de mavo, lts en vbo plaats voor het vmbo. De naamswijziging had onder meer als doel het imago van het voorbereidend beroepsonderwijs flink te verbeteren. Twintig jaar later verliest het vmbo juist in rap tempo leerlingen. Opmerkelijk is dat steeds meer scholen de theoretische variant van het vmbo weer mavo noemen, omdat dit aantrekkelijker klinkt voor de ouders.

Het vmbo kampt al jaren met een negatief imago onder ouders van toekomstige brugklassers. Met schooladvies 'vmbo' wordt niet op sociale media gepronkt. Hoe komt het dat het vmbo zo'n negatief imago heeft? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat het vmbo veel beter functioneert? Moeten middelbare scholen, zoals vmbo-scholen, meer zeggenschap krijgen over het schooladvies en dus de plaatsing van de kinderen in de brugklas?

Ouders denken vaak dat hun kinderen meer baankansen hebben als ze een hogere opleiding hebben. Misschien is het ook heel erg de vraag of ouders goed geïnformeerd zijn over de carrièrekansen van hun kind. Kunnen we het in Nederland het voor elkaar krijgen dat ouders weer trots worden dat hun kind een vmbo-advies hebben gekregen?

De bus van Kwesties staat zondag in Breda. Want een Centrum voor Technologie in Breda moet de beroepsopleidingen van het vmbo daar aantrekkelijker gaan maken. Dat is een van de plannen die Building Breda en de gemeente Breda smeden voor de komende jaren. Het centrum moet een tegenhanger zijn van het technasium voor havo en vwo. Rob Oudkerk praat met Max Hoefeijzers, de directeur van Building Breda, Margriet ter Haar en Lisette den Beld, twee docenten op het vmbo, Jean Marie Molina, een expertdocent studiesucces, en Mustafa Abbou, een ouder, over het verbeteren van het imago van het vmbo.

Iedereen kan meepraten op Twitter: @kwesties_ntr (gebruik de hashtag #kwesties). Bekijk ook de Facebookpagina http://www.facebook.com/kwesties.

Meer berichten