Gebeden en rituelen
Gebeden en rituelen (Foto: Alex De Vliegere)

Boeddhistisch Nieuwjaar in de Koe

Gemeenschapshuis De Koe stond afgelopen zaterdag in het teken van het Boeddhistisch Nieuwjaar dat meestal wordt gevierd rondom de eerste volle maan in April. Een hoogtijdag voor de ongeveer zeshonderd Cambodjanen in Nederland. Ruim honderd van hen wonen in Breda.

De gehele dag is er in en rondom het gebouw een kleurrijk spektakel aan de gang. Het aangename weer versterkt de tropische sfeer nog. Bijzonder is de processie. Twee dansers openen de stoet en verjagen het kwaad om plaats te maken voor het licht. Ze worden gevolgd door muzikanten die exotische klanken in een extatisch ritme voortbrengen. Daarna volgen de monniken in hun oranje habijten onder even oranje parasols die worden bekroond met een stupa, een torenspits als symbool van verlichting. Eyecatcher is de baar, die door zes mannen wordt gedragen, met een groot verguld Boeddhabeeld erop zittend achter zilveren schalen vol offergaven. Ook de Boeddha verblijft onder een oranje stupaparasol. Na drie rondjes in en rondom De Koe is er aandacht voor een rij van dertien Boeddhabeelden die middenin de zaal zijn opgesteld op een lange tafel met… een oranje kleed. Aan weerszijden staan vergulde schalen vol water.

Bloemwassing

Na gebeden door de monniken worden de beelden symbolisch gewassen met bloemen die de schoonheid van de verlichting symboliseren. De genodigden hebben daartoe allen een bloem meegenomen die ze eerst in de vergulde schaal onderdompelen om daarna de beelden ermee te baden. De bezoekers wassen ook elkaars handen en gezicht met de bloemen, om de misverstanden van het afgelopen jaar uit te wissen, een prachtig zuiveringsritueel om met een schone lei het nieuwe jaar in te kunnen gaan. Rond het middaguur worden meegenomen traditionele gerechten genuttigd, een waar feestmaal. ‘s Middags is het tijd voor traditionele dansen in prachtige kostuums. Na de rituelen begeven de monniken zich naar het podium dat omgetoverd is tot een Boeddhistische tempel. Daar gaan ze in lotushouding zitten op oranje kussens te midden van kleurrijke schilderingen die scènes uit het leven van Boeddha weergeven, wierook en ook weer een rij Boeddhabeelden.

Dans en muziek

Na de overwegend religieuze elementen gedurende de dag is het ’s avonds tijd voor zang en dans. Bezoekers van alle leeftijden stromen binnen en gaan zitten aan tafeltjes die strategisch voor het podium zijn geplaatst. Er zijn opvallend veel oogverblindend mooie dames in schitterende kledij. Ze hebben kosten nog moeite gespaard om deze dag nog mooier te maken dan hij al is. Wat opvalt is de gemoedelijke sfeer, de laagdrempeligheid en de openheid van de bezoekers. Het zorgt voor een grote verbondenheid, heel bijzonder. Kim Chhay uit de Haagse Beemden verzorgt met haar dansgroep drie spectaculaire dansen. De groep heeft ze opgericht vanuit de Cambodja Nederland Vereniging. De dansers, in drie leeftijdsgroepen van 4 tot 18 jaar, wonen allen in Breda. Een band verzorgt traditionele Cambodjaanse muziek waarop gedanst wordt. Veel geluk in het nieuwe jaar!

Meer berichten