Donderdag 19 april viert Dolly, de shetlander van Boerderij Wolfslaar, haar veertigste verjaardag. wat heel bijzonder is, want doorgaans worden shetlandpony's niet ouder dan een jaar of dertig. Op de foto staat ze samen met Evelien, een van haar verzorgsters. FOTO: MARGRIET DE WAARD
Donderdag 19 april viert Dolly, de shetlander van Boerderij Wolfslaar, haar veertigste verjaardag. wat heel bijzonder is, want doorgaans worden shetlandpony's niet ouder dan een jaar of dertig. Op de foto staat ze samen met Evelien, een van haar verzorgsters. FOTO: MARGRIET DE WAARD (Foto: Margriet de Waard)

Shetlander Dolly wordt liefst 40 jaar!

Donderdag 19 april is het feest op Boerderij Wolfslaar aan de Wolfslaardreef 95. Dolly, de shetlandpony die op de boerderij woont, wordt dan namelijk maar liefst 40 jaar! Dit is erg bijzonder, want deze pony's worden meestal maar zo'n 30 jaar.

BREDA - Dolly is mede zo oud geworden door de liefdevolle verzorging. Er staat altijd een vast team van vier verzorgers voor haar klaar, ondersteund door stagiaires, jeugdige vrijwilligers en bewoners van de Amarantgroep.

Dolly's dagen beginnen met 'n ontbijt in de stal. Omdat ze geen goed gebit meer heeft, bestaat dit ontbijt uit slobber: een mix van brokjes en ruwvoer, opgelost in water. Ook worden haar tanden één keer per jaar door 'n paardentandarts nagekeken op haakjes en wordt tandsteen verwijderd. Per maaltijd krijgt Dolly ongeveer een halve emmer slobber, die ze op haar gemak kan opeten, want ze eet elke ochtend tussen halfnegen en halftien. Ook krijgt ze wel eens een geprakte banaan, want die kan ze goed 'opslobberen'. Vroeger kreeg ze ook regelmatig haar lievelingshapjes wortels en appels, maar dat gaat nu niet meer. Deze blijven namelijk in haar slokdarm steken, omdat ze niet meer zo goed kan kauwen. Het is haar ook wel aan te zien dat ze 'n dame op leeftijd is. Eerst was ze namelijk helemaal zwart, maar nu is haar hele hoofd grijs. Na het eten wordt ze naar de wei gebracht, waar ze de rest van de dag doorbrengt samen met de pony van de boerderij en de twee ezels, grazend en duttend. In de wei lijkt ze over van alles te mijmeren. Zou ze nog dromen over de tijd dat de kinderen nog op haar haar rug reden? Of over de wandelingen die de vrijwilligers tot ongeveer twee jaar geleden nog met haar maakten? Of over haar tochten als trekpaardje voor de kar? In ieder geval mag ze nu lekker genieten van haar pensioen. Rond half vijf wordt Dolly weer teruggebracht naar de stal, waar ze weer slobber krijgt, of, zoals de medewerkers van Wolfslaar aan de kinderen vertellen: 'paardenpap'. Binnen de grote stal hebben de pony's en de ezels wel hun eigen stalletje. Dat is maar goed ook, want oude dame Dolly is wel een (lieve) mopperkont.

Omdat het haar verjaardag is, zal shetlander Dolly op donderdag 19 april door de mensen van Boerderij Wolfslaar verrast worden met slobbertaart-op-bed met extra banaan. Ook zullen ze haar stal versieren. Iedereen is van harte welkom om de jarige te komen feliciteren en Boerderij Wolfslaar is op donderdag geopend van negen tot vijf uur.

Meer berichten