Foto: Gemeente Breda

Breda waterstad presenteert zich in Brussel

Het project ‘Water in Historic City Centers’ is één van de vernieuwende projecten die zich vanaf 19 juni mag presenteren in Brussel. Breda was van 2003 tot 2007 de projectleider van dit Europese project en heeft zich ook nadien ingespannen voor promotie van de zes gerealiseerde waterprojecten, waaronder de haven van Breda. De tentoonstelling in het Europees Parlement is onderdeel van de actie ‘Let the Stars Shine’ (Laat de sterren fonkelen), die Europa dichter bij de burger moet brengen. Initiatiefnemer is Europarlementariër Lambert van Nistelrooij uit Diessen, die samen met acht collega’s uit andere lidstaten van de EU in totaal 41 projecten heeft uitgenodigd. Zo willen zij, elk in hun eigen land, de burgers meer bij Europa betrekken.

Aanleiding voor hun actie is de grote hoeveelheid nepnieuws, die tijdens het referendum over de Brexit onder de Britse burgers werd verspreid. Vrijwel niemand reageerde daarop. Niet de Britse regering of universiteiten, die afgelopen jaren wel profiteerden van de Europese fondsen. Ook niet de Europese Commissie, omdat dit averechts zou werken. Daarom is het volgens de heer Van Nistelrooij tijd voor een herbezinning over de communicatie over en door Europa. Vorig jaar bracht hij een boek uit, waarin diverse deskundigen bevestigden dat de communicatie vanuit Brussel niet meer van deze tijd is.

In het Europees Parlement lanceerde de Brabantse Europarlementariër een voorstel om deelnemers aan EU projecten de mogelijkheid te bieden actiever over hun resultaten te communiceren. Binnenkort krijgen ze extra budget, dat ook na afloop hun project mag worden uitgegeven aan communicatie. Voorbeelden zijn een gids over het herstel van natuurgebieden of de inzet van een social media deskundige voor een onderwijsproject. Als schot voor de boeg krijgen binnenkort 41 projecten de kans hun verhaal in Brussel te presenteren. Onder het motto ‘Let the Stars Shine’ krijgen deze sterren een podium, zodat ze anderen kunnen inspireren en laten zien waar het in Europa echt om draait.

De tentoonstelling in het Europees Parlement in Brussel wordt officieel geopend op 19 juni 2018. Voor meer informatie: www.lambertvannistelrooij.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden