Foto: Marieke van Dorst

Reddingsbrigade Breda opent bewakingsseizoen

Vanaf afgelopen weekend zijn de reddingsposten op de Galderse Meren en de Asterdplas in Breda weer geopend. Van begin mei tot en met eind september zullen leden van de reddingsbrigade bij mooi weer de beide reddingsposten bemannen. Zij houden toezicht op de recreanten, verlenen eerste hulp en geven voorlichting over de gevaren van het zwemmen. Met name aan het begin van het zwemseizoen is het water namelijk nog erg koud en dus gevaarlijk. Om goed voorbereid aan het bewakingsseizoen te beginnen, organiseerde de Reddingsbrigade Breda de afgelopen maand diverse trainingen. Enkele leden haalden op 5 mei zelfs hun diploma Lifeguard open water.

Gevaren van het zwemmen

Eerder deze week waarschuwden vrijwilligers van Reddingsbrigade Breda en reddingsbrigade Moby Dick ’72 uit Rijen in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland al voor de gevaren van het zwemmen in open water. Ondanks het warme weer is het water van de recreatieplassen namelijk nog erg koud. Wie gaat zwemmen, loopt daarom snel het risico om kramp te krijgen of onderkoeld te raken. Vooral kinderen lopen het gevaar om ongemerkt snel af te koelen.

Als je de komende weken veilig van het water wilt genieten, adviseert de reddingbrigade om niet te lang in het water te blijven en steeds in de buurt van de oevers te zwemmen. Ouders moeten extra goed op hun kinderen letten. Daarnaast raadt de reddingsbrigade te allen tijde aan om alleen te gaan zwemmen op locaties waar ook toezicht wordt gehouden.

In Breda kun je dan terecht op de Asterdplas of de Galderse Meren. Op beide plassen staat een reddingspost die bij mooi weer tussen mei en september ieder weekend wordt bemand. Vanaf 7 juli tot en met 31 augustus is de reddingspost op de Galderse Meren ook doordeweeks geopend. Vrijwilligers van diverse reddingsbrigades uit de regio houden hier toezicht op de zwemmers en verlenen eerste hulp als dit nodig is.

Gediplomeerde lifeguards

De voorbereidingen voor het bewakingsseizoen zijn al enkele maanden in gang. Zo organiseerden instructeurs van de Reddingsbrigade Breda en Reddingsbrigade Rijen samen diverse oefeningen en trainingen. Dankzij deze oefeningen hebben een achttal leden van reddingsbrigade Breda afgelopen zaterdag hun diploma Lifeguard open water gehaald. Ook tijdens het seizoen zal er nog een aantal keren worden geoefend om alle kennis en vaardigheden op peil te houden. Zo zal er op 9 juni een grote oefening plaatsvinden, waarbij er ook zal worden samengewerkt met andere hulpverleningsorganisaties zoals politie, brandweer en rode kruis.

Wilt u meer informatie over de reddingsbrigade Breda en de bewakingsplassen, kijk dan op www.reddingsbrigadebreda.nl

Meer berichten