Vanuit toren Grote Kerk klinken weer nieuwe melodieën

BREDA - Vanuit de toren van de Grote Kerk van Breda komen nieuwe melodieën. Er is namelijk weer verstoken, en dat wil zeggen dat er nieuwe muziekjes zijn gezet op het automatisch speelwerk van de beiaard. Een volle dag werk, want 't ging dit keer om maar liefst 475 met de hand ingeschroefde noten die dinsdag 8 mei zijn geplaatst door stadsbeiaardier Paul Maassen, met de hulp van Jason van Dinteren en Marco Vermeulen van de firma Rasenberg.

Tot november speelt het automatisch carillon dagelijks van zeven uur 's ochtends tot 's avonds kwart voor elf elk heel uur 'n bewerking van het slotdeel van de 'Antwerpse Toccata' van de Bredase componist Daan Manneke, getiteld: Ic seg Adieu. De versteek eindigt in de uurslag van de Nassauklok uit 1695, van maar liefst 3.500 kg. Kwart over wordt er, in het kader van het Bredase jazzfestival, 'n nummer van Duke Ellington gespeeld, dat is getiteld: 'Mood indigo'.

Ieder half uur klinkt er muziek van Claude Debussy vanuit de toren van de Grote Kerk. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat deze Franse componist stierf. Bekend bij een groter publiek met composities als 'Clair de Lune', is ook deze bewerking een beroemd stuk van hem: de langzame wals 'La plus que lente'. Donderdag 16 augustus houdt stichting Torenspektakel, samen met andere partners in het kader van dit jubileum, een Debussy-route door de binnenstad van Breda.

Kwart voor ten slotte klinkt er muziek uit een musical. Want naast stadsbeiaardier van Breda is Paul Maassen ook muzikaal leider van diverse musicals. Dit seizoen tourt hij met The Color Purple door Nederland. Geïnspireerd door deze muziek 'n bewerking van een thema uit deze show.

De middeleeuwse stedeling had natuurlijk geen horloge. Voor zijn besef van tijd was hij aangewezen op de stand van de zon, of nog beter, het uurwerk van de toren van de Grote Kerk. Dit uurwerk had één wijzer (tot 1908) en twee uurslagen; één voor het hele uur, en een andere voor het halve uur. De twee oudste klokken in de toren worden hiervoor nog steeds gebruikt. De automatische muziekjes zijn een waarschuwing dat er een aantal slagen aan komt.

Paul Maassen speelt ook iedere dinsdag- en vrijdagmorgen van elf tot twaalf uur live tijdens de markt, en in de Augustus Beiaardmaand Breda is er iedere donderdagavond om zeven uur een beiaardconcert door gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland.

Nog meer weten? Kijk dan eens op www.torenbreda.nl

Voor een filmpje van de versteek klik hier.

Meer berichten