Heemschuur de Stee zondag 27 mei open

In museum de Stee bevindt zich, behalve de keuken en woonkamer uit grootmoeders tijd, ook een kruidenierswinkel uit diezelfde periode.                       

De kruidenier (vroeger ook wel grutter genoemd, naar de grutten die men verkocht), is een detailhandelaar in “droge” levensmiddelen. Als zodanig is hij te onderscheiden van de slager, de bakker en de groenteboer, die verse levensmiddelen verkopen. Door de opkomst van de supermarkten in de jaren zeventig is de kruidenierszaak nagenoeg verdwenen en raakt de term langzamerhand verouderd.

Onder de kruiden verstond men met name gedroogde keukenkruiden van inlandse of buitenlandse herkomst. Ook verkocht men comestibles (verduurzaamde voedingswaren) en de zogenaamde koloniale waren zoals specerijen, koffie, thee, cacao en tabak. Verder werden ook andere artikelen dan voedingsmiddelen verkocht, zoals kaarsen, blauwsel en zeep.

U kunt het bovenstaande zelf waarnemen in het winkeltje van vroeger, waar u van harte welkom bent van 14.00-16.00 uur op het Zuringveld 1a in Teteringen.        Er zijn deskundigen aanwezig om uitleg te geven en uw vragen te beantwoorden.                            

Ook op de interactieve website www.teteringserfdeel.nl vindt u allerlei informatie over het museum.

Meer berichten