De veldexpositie is tevens een gedichtenroute vanwege de 'litenatuurtjes' van de Belgische schrijver en dichter Geert de Kockere. FOTO: PR
De veldexpositie is tevens een gedichtenroute vanwege de 'litenatuurtjes' van de Belgische schrijver en dichter Geert de Kockere. FOTO: PR (Foto: )

Beleef vijf eeuwen turfgeschiedenis

Op donderdag 28 juni is het grensoverschrijdende project 'Beleef de Verdwenen Venen' met een act van de Legendejagers geheel in de tijdsgeest opgeleverd in Zundert.

BRABANT - Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer bij Brabants Landschap en Regionaal Landschap de Voorkempen hebben samen met heel veel partners uit West-Brabant en de Belgische Noorderkempen samengewerkt om de geschiedenis van vijf eeuwen turfwinning onder de aandacht te brengen.

Veldexpositie

Het resultaat mag er zijn: Een veldexpositie met veenpalen en een turfbelevingsbox. De turfgeschiedenis van het gebied tussen Antwerpen-Willemstad-Geertruidenberg is zichtbaar en beleefbaar geworden!

Het bruine goud

Vijf eeuwen lang heeft veen de geschiedenis van de driehoek Antwerpen-Willemstad-Geertruidenberg in belangrijke mate bepaald. In de periode 1264-1750 zijn miljoenen kubieke meters veen afgegraven om als brandstof te dienen voor de streek, maar vooral voor Vlaamse steden zoals Gent, Brugge en Antwerpen.

Miljarden euro's

Gerekend naar de huidige energieprijzen had het veen een waarde van 17 tot 29 miljard euro! Deze episode in de geschiedenis van dit gebied is bij veel mensen in Brabant en daarbuiten nog onbekend.

Grensoverschrijdende

Door een groots opgezette en grensoverschrijdende veldexpositie met 39 veenpalen kan het publiek vanaf nu te voet én op de fiets deze veengeschiedenis beleven met vijf fietsroutes en drie wandelroutes, die zijn opgenomen in de turfbelevingsbox. De veldexpositie is tevens een gedichtenroute vanwege de 'litenatuurtjes' - in de palen uitgefreesde korte poëtische teksten over de natuur - van de Belgische schrijver en dichter Geert de Kockere. De turfbelevingsbox is over een maand te koop bij de VVV's in de regio. Ga voor alle adressen naar de website:

www.vvvbrabant.nl

Meer berichten