Foto:

Dr. De Visserschool bedenkt creatieve oplossing

In het kader van de Generation Discover bright ideas challenge hebben ruim 29.000 basisschoolleerlingen uit het hele land creatieve oplossingen bedacht voor mondiale uitdagingen op het gebied van energie, water en voedsel. De drie winnaars zijn de basisschoolteams van Dr. De Visserschool uit Breda, Gevers Deutz Terwee uit Oegstgeest en CBS de Tamboerijn uit Gorinchem. Ze bedachten een kas waar bijenbestuiving centraal staat, een tennisraket dat energie opwekt en waterzuivering systeem op zonne-energie.

Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen hierbij te ondersteunen, heeft Shell samen met leerkrachten en andere partners de Generation Discover bright ideas challenge ontwikkeld. Via een online lesprogramma en de wedstrijd komen basisschoolleerlingen van de bovenbouw in een vroeg stadium in aanraking met wetenschap en technologie. Ze worden uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken die bijdragen aan de internationale Duurzame Ontwikkelingsdoelen* op het gebied van energie, water en voedsel. Zo leren ze dat ze met slimme ideeën een positieve impact op de samenleving kunnen hebben.

Tekort aan technisch talent

Anne Schreuder, MVO Manager bij Shell, licht toe: "Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is er een groeiend tekort aan technisch talent. We vinden het belangrijk een steentje bij te dragen aan het stimuleren van technisch onderwijs en scholieren de mogelijkheden van wetenschap en technologie te laten ontdekken. Met het Generation Discover programma en de bright ideas challenge doen we dit op een educatieve en interactieve manier."

De winnende ideeën uit Zuid-Holland

Leerlingen van basisschool Dr. De Visserschool uit Breda bedachten De Tukabij, een kas waarin op duurzame wijze door bijenbestuiving eten wordt verbouwd. Het winnende team van basisschool Gevers Deutz Terwee uit Oestgeest ontwierp het Ultra Tennisraket. Met de energie die tijdens het tennissen wordt opgewekt kan je je telefoon opladen. In de categorie water wonnen de leerlingen van CBS de Tamboerijn uit Gorinchem. Zij kwamen op het idee om met zonne-energie zeewater te zuiveren. Dit doen ze door zonnepanelen aan te brengen op een waterzuiveringsinstallatie die het water opwarmt tot wel 200°C.

Een van de winnende ideeën kwam uit de klas van Steffie Duister. Zij geeft les op basisschool de Tamboerijn uit Gorinchem en licht toe: "De leerlingen komen met vernieuwende ideeën en laten zich niet beperken. Het leuke aan de bright ideas challenge is dat het leerlingen bewust maakt van maatschappelijke uitdagingen en laat zien dat ze hier – met wetenschap en technologie – zelf creatieve oplossingen voor kunnen bedenken."

Generation Discover festival

Uit meer dan duizend nationale inzendingen zijn vijftien regiowinnaars gekozen. Op 17 oktober worden op de eerste dag van het vijfdaagse Generation Discover festival op het Malieveld in Den Haag, de drie landelijke winnaars en de publiekswinnaar bekendgemaakt. De bezoekers van het festival krijgen de kans om de ideeën van de winnaars via een virtual reality-ervaring zelf te beleven.

Meer berichten