Het door Beatrix onthuld kunstwerk, zij onthulde een enorme muurschildering van kunstenaar Pee-Jay Czifra en een gedicht van de 12-jarige Bobbi-Rose op de Pucciniflat, luidend: Dansend door de lucht, kleuren als de regenboog vol met mijn dromen
Het door Beatrix onthuld kunstwerk, zij onthulde een enorme muurschildering van kunstenaar Pee-Jay Czifra en een gedicht van de 12-jarige Bobbi-Rose op de Pucciniflat, luidend: Dansend door de lucht, kleuren als de regenboog vol met mijn dromen (Foto: )

Jantje Beton viert 50-jarig jubileum

Prinses Beatrix in Tilburg

Jantje Beton vierde zijn 50-jarig bestaan op 28 juni. Dat werd gevierd met ruim 850 spelende kinderen en een feest in aanwezigheid van prinses Beatrix, beschermvrouw van Jantje Beton. Prinses Beatrix onthulde een muurschildering van ongeveer 350 m2 op de Pucciniflat, gerealiseerd door kunstenaar Pee-Jay Czifra, die is opgegroeid in de wijk Stokhasselt. Hij baseerde de beschildering op dromen van de kinderen uit de wijk over buitenspelen. Het gedicht op de muur is van de 12-jarige Bobbi- Rose. 'Dansend door de lucht, kleuren als de regenboog, vol met mijn dromen'

Tilburg De festiviteiten vonden plaats in de Jantje Beton speelwijk Stokhasselt in Tilburg. De wijk is een voorbeeld en inspiratiebron voor andere wijken, waar kinderen dagelijks veel speelplezier beleven. De feestelijke dag begon met de Jantje Beton Kinderspelen waarbij ruim 850 kinderen van de basisscholen in de wijk meer dan 50 spelletjes speelden.

Zo was een hele straat omgetoverd tot stoeprandstraat, gingen kinderen gigantisch grote bellen blazen en trotseerden ze allerlei objecten tijdens een obstakelrun. Het startschot werd gegeven door Anne Appelo van 'Kinderen voor Kinderen'. 's Middags was het thema van de bijeenkomst in de feesttent 'De toekomst van spelen'. Een aantal deskundigen sprak over het belang van buiten spelen en hoe buiten spelen ook in de toekomst aantrekkelijk kan blijven voor kinderen. Ten strijde tegen de beweegarmoede was het motto. Burgemeester Theo Weterings installeerde de eerste kinderraad van Tilburg-Noord, die de taak krijgt jaarlijks onderzoek te doen naar de kwaliteit van buiten spelen in de wijk en de gemeente hier over te informeren en te adviseren. Het kinderkoor Stokhasselt bracht een speciaal Jantje Betonlied op het podium en de Jongerenraad uit de wijk presenteerde zich voor de prinses en de overige gasten. Zij lieten even later zien hoe stoepbanden kunnen worden gebruikt voor het spelen met een bal.

Prinses Beatrix is beschermvrouw van Jantje Beton. Vrijwel vanaf het begin heeft zij zich ingezet voor de organisatie. Jantje Beton is hét goede doel dat zich samen met kinderen inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd. Het werd op 2 april 1968 opgericht. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kwetsbare kinderen krijgen hierbij speciale aandacht. Jantje Beton wil bereiken dat álle kinderen dagelijks kunnen spelen en bewegen. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton: stop nóóit met spelen.

Meer berichten