Logo stadsbladbreda.nl


De nummers 1, 2 en 3 van de Tour de France van dit jaar rijden zondag in Etten-Leur, én ook de nummers 4 en 5. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
De nummers 1, 2 en 3 van de Tour de France van dit jaar rijden zondag in Etten-Leur, én ook de nummers 4 en 5. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON (Foto: )

Top 5 Tour de France naar Etten-Leur!

De 12e editie van de Profronde Etten-Leur op zondag 19 augustus wordt door de trotse organisatoren omschreven als 'het WK der criteriums'. En gelijk hebben ze. Kijk maar naar het deelnemersveld: de top 5 van de Tour de France, de winnaars van de Giro en Vuelta, vier wereldkampioenen én ook nog een Olympisch kampioen! Je ziet ze allemaal - en ook nu weer gratis! - aan het werk in het centrum van Etten-Leur.

ETTEN-LEUR - Met de gele trui Geraint Thomas en de verdere top vijf: Tom Dumoulin, Chris Froome, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk heeft Etten-Leur de smaakmakers van de afgelopen Tour weten te strikken. Maar ook Bauke Mollerma (de nummer twee van de Clásica San Sebastián) en Wout Poels, Marco Minnaard en Bram Tankink (die aan zijn 'afscheidstournee' bezig is) staan aan de start. Net als een wel heel bijzondere deelnemer: schaatser Kjeld Nuis, de Olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 m afgelopen winter in Zuid-Korea. Nuis heeft ook een wielerlicentie en hij rijdt slechts één criterium. Ja, in Etten-Leur dus! De wedstrijd voor de profs bestaat ook deze keer weer uit drie onderdelen: een tijdrit (om halftwee), 'n rit in lijn (om tien over twee) en een puntenwedstrijd (om vijf uur).

Wereldkampioenen kun je aan het werk zien bij de dames (om halfvier) en bij - het nieuwe onderdeel - de sprintwedstrijden voor de baanselectie. Bij de dames staat wereldkampioen Chantal Blaak aan het vertrek en bij de sprinters (om halféén) de wereldkampioenen Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, en Nils van 't Hoenderdaal, die 't in Etten-Leur opnemen tegen Koen van der Wijst, Sam Ligtlee en Roy van den Berg.

Het verdere programma van deze 12e editie op 19 augustus bestaat uit 'n prominentenrace om halfelf, de Decathlon Dikke Banden Races voor basisscholieren om vijf over elf, om tien voor halftwaalf en om tien voor twaalf (waarvoor kinderen zich nog altijd aan kunnen melden via de website www.profwielerrondeetten-leur.nl),
en 'n leuke loopfiets-wedstrijd over 75 meter voor de allerkleinsten om tien over twaalf. Verder zal er voor het eerst op het plein voor de Nieuwe Nobelaer een wielerplein zijn, met wielergerelateerde stands (en de unieke kans om op de foto te gaan met de bijzondere 'Vincent van Gogh'-fiets), een groot terras met een podium voor met optredens (van onder meer Carola Wijtmans, Kirsten Jochems, Laura Prins en Jan Pacbier) en een springkussen.

Nieuw dit jaar is dat de start en finish niet meer aan de Oude Bredaseweg liggen, maar aan de Anna van Berchemlaan. Dit heeft alles te maken met een wijziging van het parcours. De reden hiervoor is, dat de wielerbond het rondje van 1.200 meter te kort vond. Daardoor kwamen de renners en volgauto's in het gedrang. Het nieuwe rondje is nu zo'n 1.600 meter lang. Start en finish zijn nu ter hoogte van het Oderkerkpark. Waarna de renners bij de Lambertusstraat linksaf gaan, dan weer links de Markt op, schuin rechtdoor naar de Markthof, linksaf de Hof van den Houte in, links het Burchtplein op en via het Torenpad de Anna van Berchemlaan weer op.

Meer berichten