Leerlingen van horeca, toerisme en voeding zorgen voor de inwendige mens.
Leerlingen van horeca, toerisme en voeding zorgen voor de inwendige mens. (Foto: Frans van der Plas)

Tessenderlandt al vijf jaar enthousiast verbonden aan Open Monumentendag Breda

Afgelopen zaterdag en zondag waren de Open Monumentendagen met in Breda maar liefst 33.500 bezoekers waarmee Breda op de derde plaats in Nederland kwam qua aantal bezoekers aan een Open Monumentendag aldus wethouder Marian de Bie.

Tessenderlandt, de vmbo school in Breda met onder andere grote technische afdelingen was dit jaar voor de vijfde maal op rij ook weer present. De afdeling Bouwen, Wonen en Interieur werkte net als vorig jaar nauw samen met docenten en leerlingen van Bouwschool Breda.

Dit jaar lieten de gezamenlijke scholen op en rond de zichtbaar gemaakte middeleeuwse stadsmuren van Breda op de Oude vest zien hoe eeuwenoud ambacht doorgegeven wordt. De vier leerlingen van Tessenderlandt lieten bijvoorbeeld hun kunde zien bij het opstellen van metselprofielen voor een stevige stadsmuur; de vier timmervrouwen hadden op het eind van de dag een heuse caré neergezet dat vol gemetseld kon worden met kloostermoppen.

De mavoafdeling van de school stond met de Tech mavo, Beauty &Care en Businessmavo in het prachtige pand van de Catechisten in de Boschstraat. Een belevenis om daar eens een kijkje te kunnen nemen in het anders niet toegankelijke pand. Prachtige marmeren vloeren en schitterende stijlkamers. De leerlingen en hun docenten konden daar aan de vele bezoekers goed vertellen wat de nieuwe mavo van Tessenderlandt inhoudt. Bij de businessmavo is ook de bakkerij betrokken van de school dus iedereen kreeg als traktatie een zelfgebakken muffin wat het geheel een feestelijk tintje gaf. Een mooie dag in een eeuwenoud pand met zeer gastvrije catechisten zoals je in Breda mocht verwachten

Een andere afdeling van Tessenderlandt is Horeca, Bakkerij en Toerisme. Deze gaf acte de préséance in De Teruggave (voormalig belastingkantoor aan de Gasthuisvelden).

Leerlingen van Junior City Guide, mede opgeleid door Breda Promotions, verzorgden de rondleidingen door het voormalige belastingkantoor. Opvallend veel bezoekers waren voormalige ambtenaren die hier gewerkt hadden. Zij wisten geweldige verhalen te vertellen over grote contante betalingen die in koffertjes werden binnengebracht. Een mooie aanvulling op de inhoud van de rondleidingen van de leerlingen van de scholen. De horecadocenten en -leerlingen hadden binnen het thema van De Teruggave diverse soldatensoepen gemaakt met klinkende namen als Commando soep, luchtmobiele brigadesoep, cavaleristensoep enzovoorts deze werden ook nog voorzien van een broodje gebakken in de bakkerij van Tessenderlandt. De horecaleerlingen liepen rond met dienbladen met daarop de gerechtjes en de bezoekers waren aangenaam verrast door dit onverwachte bijzondere soepje in stijl van de soldatenleven expositie verzorgd door Breda Promotions.

Een voor Tessenderlandt geweldige geslaagde Open Monumentendag waar zij ook volgend jaar weer graag aan meewerken.

Meer berichten