zorgvrijwilligers geven meerwaarde aan het leven

Etten-Leur- Zorgvrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Zij ondersteunen mantelzorgers in verschillende vormen. Van helpende hand tot emotionele ondersteuning waarbij altijd de persoonlijke aandacht centraal staat.

Voor vrijwillige zorg kies je. Dat geldt zowel voor de vrijwilliger als degene die hulp nodig heeft. De consulente van Zorg voor een ander, Rina Pals, is een belangrijke schakel tussen cliënt en de vrijwilliger. Door haar bemiddeling komt een match tot stand. Zo ook bij Margreet Boeren die wekelijks als vrijwilliger Frans Vogels bezoekt. Frans werd tweemaal getroffen door een herseninfarct en dat betekent leven met beperkingen. Vogels was nog volop actief met gedichten en boeken schrijven, maar de noodzakelijk coördinatie om gedachten op te schrijven, bleek niet meer aanwezig. Zijn vrouw Gonny werd van de ene op de andere dag mantelzorger en daardoor ook erg beperkt in haar vrijheid. “Ik vond het erg moeilijk om mijn man alleen te laten. Een verpleegkundige van de thuiszorg verwees me naar Surplus en toen kwam Margreet in beeld. Ik heb nu weer wat vrijheid voor ontspanning, om een middag onbezorgd te gaan bridgen of gewoon boodschappen doen”.

Margreet is gepokt en gemazeld in het vrijwilligerswerk. Zij was tussen 1995 en 2002 al actief, maar ze is toen wegens familieomstandigheden een tijd gestopt. Toen de kinderen het huis uit waren pakte zij in 2016 het vrijwilligerswerk weer op. “Ik ben nieuwsgierig en vind het contact met mensen leuk. Daarnaast wil ik me nuttig maken voor anderen.

Er was meteen een klik met Frans”. Volgens Margreet heeft Frans veel humor en daar houd ze van. Het verhaal dat in zijn hoofd zit, wordt uitgetypt door Margreet en vordert wekelijks gestaag. Vogels is erg blij met haar hulp: “Ik heb erg veel moeite met mijn nieuwe levenssituatie waarin ik steeds afhankelijk ben van hulp. Ik weet wel dat ik dat moet accepteren, maar dat vind ik erg moeilijk. Heel veel mogelijkheden die al afgeschreven waren, zijn er nu weer wel. ” vertelt hij.

Voor meer informatie over vrijwilligerszorg: Steunpunt Zorg voor een ander 065019107 of Rina Pals : 0653129470. Email: rina.pals@surplus.nl

Meer berichten