Sloffen van één van de geportretteerden
Sloffen van één van de geportretteerden (Foto: Ans Janssen)

Expositie 'Alzheimer in Beeld'

Vanaf 21 september, Wereld Alzheimerdag, is de expositie ‘Alzheimer in Beeld’ van fotograaf Ans Janssen te zien in Buurthuis Gageldonk. Via een videoboodschap opent wethouder Miriam Haagh om 15.00 uur de tentoonstelling. Manuel Suurhoff zal daarna een gedicht voordragen, begeleid door harpiste Vera Kemme.

“Ik ben nu zo’n zeven jaar werkzaam als professioneel fotografe. Na een beginnerscursus bij Hans van Nunen heb ik de basisopleiding en de vakopleiding aan de Fotovakschool in Rotterdam gevolgd. Daar heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd, waaronder het bewerken van foto’s. Ik wijzig liefst zo min mogelijk aan de originele opname, die altijd in kleur is. Ik zet de kleuren om in zwart-wit, zodat de nadruk op de essentie komt te liggen.. Omzetten geeft een mooier resultaat dan meteen in zwart-wit fotograferen. Verder benadruk ik het contrast, als dat nodig is.”

Ans is geïnteresseerd in mensen. “Ik vraag me af wat mensen bezig houdt, wat hen beweegt. Dat is het uitgangspunt bij het maken van reportages en portretten. Een aantal beeldverslagen heeft al op exposities gehangen, waaronder: Tjeu, Zorgboerderij ‘De Kleine Hoeve’ en Nierdialysepatiënt. Ik werk nu aan een reportage over een druk gezin, die in 2019 in ‘t Kraaienest tentoongesteld zal worden.”

"Voordat ik de mensen van ‘Alzheimer in Beeld’ heb geportretteerd, ben ik eerst een paar keer zonder camera bij hen langsgegaan in het verpleeghuis. Vervolgens heb ik op hun eigen kamer foto’s gemaakt en tenslotte in de huiskamer tegen een egale achtergrond. Alzheimer is een thema voor mij geworden toen mijn moeder de ziekte kreeg.” Alle portretten zijn – net als foto’s vroeger – vierkant en in zwart-wit.

De expositie ‘Alzheimer in Beeld’ is te zien van 21 september tot en met 26 oktober in Buurthuis Gageldonk aan het Gageldonksepad 5 in de wijk Haagse Beemden. De openingstijden van het buurthuis zijn:

Dinsdag: 19.00 – 22.00 uur
Woensdag: 09.00 – 21.00 uur
Donderdag: 09.30 – 11.30 uur en 19.00 – 23.00 uur

Meer berichten