logo Het Gele Huis
logo Het Gele Huis

Lezing en documentaires in Het Gele Huis

Op vrijdag 26 oktober vindt er in Het Gele Huis aan de Haagsemarkt 35 in Princenhage de eerste ‘Gele Huis Kunstlezing’ plaats. Daags daarna (zaterdag 27 oktober) is er weer Het Gele Uur met twee kunstdocumentaires op het programma.

De kunstlezing is op vrijdagavond om 20.00 uur. Hij wordt verzorgd door Anton Joosen, in Breda bekend om zijn boeken en lezingen over de kunstenaars Jan Strube en Paul Windhausen. De toegangsprijs is € 7,50 incl. 1 consumptie. De ‘Gele Huis Kunstlezing’ heeft het levensverhaal de Amsterdamse kunstschilder Meijer de Haan (1852 – 1895) tot onderwerp. En dan specifiek de lotgevallen van Meijers meesterwerk ‘Uriël Acosta’ dat op mysterieuze wijze van de aardbodem verdwenen is. In zijn Parijse periode raakte hij bevriend met Theo van Gogh en Paul Gauguin.

Zaterdag 27 oktober begint om 15.00 Het Gele Uur, waarin twee kunstdocumentaires vertoond zullen worden over Kerry James Marshall. Het zijn Schilderen En Zo… / Black is the color. De films worden ingeleid door kunsthistorica Ella van Opstal Rijnen. De entrée is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Kerry James Marshall legt in zijn werk de vinger op een zere plek, namelijk de afwezigheid van zwarten in de westerse kunstgeschiedenis. Hij en andere zwarte kunstenaars streven ernaar om dit ‘zwart tekort in de overwegens witte beeldbank van media en beeldende kunst’op te vullen.

Meer berichten