Foto: Casper van Aggelen

PostNL zet ook in Breda elektrische bakfietsen in

Na succesvolle introducties in andere grote steden, gaat PostNL nu ook in de binnenstad van Breda bestelbussen stapsgewijs vervangen door elektrische bakfietsen, om zakelijke post en pakketten zoveel mogelijk duurzaam te bezorgen. Het doel hiervan is: een schone, duurzame en leefbare binnenstad en het verbeteren van de bereikbaarheid.

BREDA - Monique Nijhuis, de Manager Innovatie & Ontwikkeling van PostNL: ,,Op dit moment maken we in Breda door de inzet van elektrische bakfietsen al 360 uitstootvrije bezorgkilometers per dag, wat goed is voor een vermindering van 22.500 kg CO2-uitstoot per jaar.'' En in 2025 wil PostNL álle post en pakketten in 25 grote Nederlandse binnensteden volledig uitstootvrij bezorgen.

Om Breda kennis te laten maken met dit duurzame initiatief, reed er op vrijdag 2 november een bezorger op een moderne elektrische bakfiets de post rond, vergezeld door vier collega's op historische fietsen en in de traditionele kledij van toen. De bezorgers reden een speciale route, langs onder meer de Grote Markt en het Kloosterplein, naar hun eindbestemming: het Expertisecentrum Technische Innovatie (ETI) van Avans Hogeschool. Daar werd een pakket met lokale duurzame producten overhandigd aan Jack Doomernik, de lector Smart Energy en verantwoordelijk voor innovatieve technische onderzoeksprojecten voor een duurzame wereld.

,,Het is echt noodzakelijk om over te schakelen naar meer duurzame vormen van vervoer om de forse CO2-uitstoot te verminderen. In het Expertisecentrum Technische Innovatie werken we samen met docenten, de studenten en het bedrijfsleven aan onder meer verschillende onderzoeken op het gebied van Smart Energy. Van het ontwerpen en realiseren van een zonneboot tot het creëren van een 'hybrid battery'. Ook binnen Avans maken we medewerkers en studenten bewust van hun energiegebruik en faciliteren we de overgang naar een duurzame hogeschool. Dat PostNL post en pakketten met bakfietsen gaat bezorgen, draagt bij aan een leefbare en ook duurzame stad. Dat juichen we van harte toe'', aldus Doomernik.

Monique Nijhuis: ,,We wilden op deze ludieke manier iedereen laten zien dat de fiets al zo'n 200 jaar een traditioneel en oer-Hollands onderdeel is van de PostNL-identiteit. Toen, nu, en wat ons betreft ook in de toekomst. Je ziet overal dat de binnensteden steeds drukker worden, met alle gevolgen van dien. Veel gemeenten willen daarom minder en schonere voertuigen en een strenger milieubeleid. Daaraan gaan wij als PostNL een bijdrage leveren door al onze dagelijkse zakelijke brieven en pakketten zoveel mogelijk slim, schoon en stil te bezorgen in de binnenstad.''

Meer berichten