Jiddische levensliedjes

Al voor de tweede keer treedt Lyvonne Lewin dit jaar voor ZIEL op.

Eerst met mantra zang en dans en dan nu met een trio dat Jiddische levensliedjes vertolkt.

Trio A Kholem (een Droom) vertolkt liedjes uit de Jiddische traditie op een eenvoudige, direct aansprekende wijze. Jiddisch is de taal die voor de tweede wereldoorlog door het merendeel van de Joden in het oude Oost-Europa gesproken werd en bijna verloren is gegaan. De liedjes gaan over zeer menselijke onderwerpen als vreugde en verdriet, kinderen en grootouders, en worden op een soms gevoelige, soms zeer hartstochtelijke manier gebracht. Je zou deze soort muziek het Jiddische levenslied kunnen noemen, echter zonder weeïge sentimentaliteit.

Over de muzikanten: Zangeres Lyvonne Lewin betitelt zichzelf wat spottend als "zingende grootmoeder", maar de jeugdige passie spat nog van haar optredens af. Van alles heeft ze gedaan op zanggebied, tot Gregoriaans aan toe. Pas op oudere leeftijd kwam de interesse voor het Jiddische lied, gevoed door diverse workshops die ze bij Shura Lipovski e.a. volgde. Van het een kwam het ander en nu treedt ze alweer heel wat jaren op bij diverse gelegenheden, van huiselijke bijeenkomsten tot grote exposities.

Accordeonist Joost Tholhuijsen had als kind lange tijd pianolessen. Tijdens zijn studie kwam er niet veel van muziek maken, maar toen hij de accordeon ontdekte, laaide de passie op. Al vele jaren begeleidt hij solisten en koren in diverse genres. Is hij eenmaal bezig met de knoppen, dan is het moeilijk hem te stoppen. De muziek blijft uit zijn vingers stromen.

Percussioniste Yvonne Simjouw completeert het trio en beleeft er zichtbaar plezier aan. De djembé is haar hoofdinstrument, waar ze vele opzwepende ritmes uit weet te halen, maar bij het trio doet ze het wat kalmer aan en speelt zij cajon. Haar tas vol rinkels en rammels heeft ze altijd bij zich. Ze beschikt over een heel goede zangstem en vult vaak enthousiast de solozang aan.

Datum: 11 nov. 2018

Tijd: 15.00-17.00

Locatie: van Goghkerk

Markt 4

4875 CE Etten-Leur

Aanmelden graag via: contact@zininettenleur.nl

Er wordt entree geheven

U kunt ons ook op facebook vinden: www.facebook.com/ZininEttenLeur

Meer berichten