Henny A.J. Kreeft
Henny A.J. Kreeft

De zorg om het ziekenhuis

Na het omvallen van de twee ziekenhuizen van de MC Groep kijkt men misschien nu wel verder dan de neus lang is en laten we hopen dat de beslissers in de zorg - de voorzitters en de raden van bestuur - verstandige besluiten nemen en af en toe ook eens terugkomen op eerdere beslissingen, mocht dit nodig zijn.

Er is veel rumoer ontstaan na het omvallen van de ziekenhuizen van de MC Groep, maar zijn nu alle anderen ziekenhuizen ‘vrij van omvallen’ ? Er schijnt een lijst van 14 te zijn die mogelijk in de rooie zone zitten. Met wat speuren op het net, zijn twee namen al te achterhalen, maar volgens minister Bruins van Medische Zorg staat er geen ziekenhuis nu op actief omvallen.

Een van die 2 ziekenhuizen heeft een schuld - volgens een artikel in Trouw - van 400 miljoen euro in verband met de nieuwbouw van het ziekenhuis in Sittard. Nu lees ik uit stukken van het Amphia Ziekenhuis dat er ook gewerkt wordt aan de nieuwbouw Molengracht en dat het nieuwe gebouw medio 2019 opgeleverd zou moeten worden.

Nu heeft mijn moeder ook in het Amphia gelegen op de Molengracht - en dat is heel lang geleden, helaas is ze overleden - maar ik vond dat het een mooi en goed geoutilleerd ziekenhuis was. Dus vraag ik me nu bij deze af of er nog steeds gebouwd wordt of loop ik achter - zoals wel vaker voorkomt hoor, geen zorgen.

Op de site over de nieuwbouw staat voor mij een opvallende zin: “We bouwen zo groot als nodig en zo klein als mogelijk”. Dit is een hele mooie zin en we kunnen er alle kanten mee uit, maar als ik die nu eens leg naast de opmerking uit een artikel in BN De Stem van precies een jaar geleden, waar de kop was “Is het Amphia nu al te groot?”, dan krijgt die zin voor mij toch een andere lading. Het ziekenhuis zou 572 bedden gaan tellen, echter volgens de leiding zijn er over 10 jaar maar 400 nodig. Verderop in het artikel staat te lezen dat verwacht wordt dat over die 10 jaar “op de bovenste verdiepingen geen bedden meer staan maar computercentra“. Dit zou dan beter passen bij zorg op afstand.

Ik denk dat het juist bij de omgevallen ziekenhuizen - waarmee overigens de meeste Tweede Kamerleden geen problemen mee schijnen te hebben - het gaat om de afstand van de zorg als de ziekenhuizen zouden verdwijnen. Er schijnt ook iets als aanrijtijden te bestaan.

Tenslotte nog even een reminder: op de bovenste verdieping van het Zuiderzee Ziekenhuis - voorloper van MC IJsselmeerziekenhuizen locatie Lelystad - zijn de opnamen gemaakt van de serie Medisch Centrum West. De serie bestaat niet meer en het ziekenhuis binnenkort ook niet meer. Ik zou maar oppassen wat we op de bovenste verdiepingen binnen halen. Het kan verkeren.

Voor dit moment: zorg goed voor elkaar.

Meer berichten