De prachtige illustraties in het boek 'Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal' van auteur John van Ierland zijn van Jorg de Vos.
De prachtige illustraties in het boek 'Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal' van auteur John van Ierland zijn van Jorg de Vos. (Foto: )

Bijzonder boek gaat dieper in op tradities in 't Kielegat

BREDA - Waarom heet Breda met carnaval Kielegat? Wie zijn Kiske en Mieske eigenlijk? Waarom is de binnenstad met carnaval rood en oranje gekleurd? Wat heeft het turfschip met carnaval te maken en wie was de eerste prins? Het antwoord op deze en tal van andere vragen staat in 'Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal'. Dit boek van John van Ierland verschijnt 11 november. Met prachtige illustraties van Jorg de Vos, van de strip 'Storm'. Van Ierland gaat terug naar 1589 en haakt in op 'n mooi stuk Bredase geschiedenis. Het bekendste verhaal is wel de list met het turfschip. Met schipper Adriaen van Bergen, die in opdracht van prins Maurits, geïnspireerd door het Paard van Troje, in het ruim van z'n turfschip 70 dappere soldaten het door de Spanjolen en Italianen bezette kasteel van Breda binnensmokkelde en zo, onder aanvoering van zijn elf adviseurs de stad heroverde. En dat met een schip waarvan de kiel een flink gat opliep tijdens de storm… Het Kielegat maakt er vandaag de dag nog steeds dankbaar gebruik van! Maar wat weinigen weten, is dat dit gebeurde met carnaval. De verdedigers waren flink in de olie en daardoor minder scherp… Het bleek een gouwe zet, want het was de aanzet tot ons huidige carnaval. Vanaf zondag 11 november is 'Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal' in pocketversie te koop bij Citymarketing Breda, en de kantoorvakhandel Benoist en de Rohashop. In het nieuwe jaar wordt de gebonden, luxe versie op feestelijke wijze gepresenteerd. Je kunt je voor deze versie binnenkort inschrijven. Houdt hiervoor www.kielegat.nl in de gaten!

Meer berichten