Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij projectkoor 2019 en hun dirigent
Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij projectkoor 2019 en hun dirigent (Foto: wim elbers)

In april 2019 weer passieconcert door enthousiast projectkoor

Terwijl veel koren aan het repeteren zijn voor hun najaars-, Kerst-, winter-, of nieuwjaarsconcert, is er sinds een maand ook een koor zich al aan het voorbereiden op een concert in de passietijd vlak voor Pasen. Stichting Projectkoor Etten-Leur heeft voor de elfde keer een groot aantal koorzangers warm weten te maken om deel te nemen aan Passie voor de Passie.

In 2008 is de organisatie begonnen met de vrij onbekende Lukaspassion van Bach (BWV 246). Toen was dat nog voorzichtig en een verkenning van mogelijkheden. Nu, na 10 jaar heeft dirigent Dieneke Bicknese-de Rhoter ervoor gekozen om deze passion in zijn geheel te gaan uitvoeren, dat wil zeggen met 6 solisten en met een volledig orkest. Alle aria’s en het volledige lijdensverhaal worden gezongen. Maar ook het koor komt volledig aan zijn trekken. Naast de talrijke koralen zijn er de koorzangen van de discipelen, het volk en de soldaten met hun vertwijfeling, bespotting en roep om Jezus’ dood. Vaker nog dan in de Mattheuspassion moet het koor paraat zijn met zijn inzetten en dat vraagt dus een goede voorbereiding.
Een half jaar lang, de winter door, zingt men de stukken die via huiswerk zijn voorbereid. De repetities worden dan ook vooral gebruikt om de puntjes op de i te zeten en de klank en uitspraak bij te schaven. Over de inzet van de deelnemers hoeft de dirigent niet in te zitten. Ieder jaar melden zich weer voldoende maar ook steeds weer nieuwe deelnemers aan, die zo’n evenement wel eens willen meemaken. En de dirigent stelt hen niet teleur. Elke maandag om 22 uur gaat men zingend weer naar huis.
Intussen is het bestuur bezig om de organisatorische zaken en de financiën rond te krijgen. Dit laatste is zoals bij alle organisaties altijd weer een bijzondere inspanning. Gelukkig zijn er steeds weer donateurs en ondernemers met sponsoring te vinden die het Projectkoor Etten-Leur een warm hart toedragen. Wat vooral aan blijkt te spreken is het feit dat dit koorproject grotendeels door Etten-Leurenaren (en randgemeenten) zelf wordt gemaakt, zoals de stichting ook beoogt. Toch zijn er wel zorgen of de bodem van het reservepotje dit jaar niet bereikt zal worden. Een erg koude dag met extra verwarmingskosten, het uitvallen en vervangen van solisten of muzikanten kan zomaar een extra aanslag zijn op begroting. Een lang verhaal korter maken kan door de website van Stichting Projectkoor Etten-Leur te bezoeken, waar ook enkele geluidsopnamen zijn te vinden.
Op zaterdagavond 6 april zal de finale van dit project plaatsvinden in de Lambertuskerk aan de Markt te Etten-Leur met de uitvoering van de Lukaspassion. Voor de twijfelaars die de Mattheuspassion mooi, wel erg lang vinden is er de geruststelling, dat de Lukaspassion ook mooi is maar veel korter duurt. Voor meer info: 076-5034232 of www.projectkoorettenleur.nl

Meer berichten