Heb je affiniteit met (voor)lezen en wil je bijdragen aan de taal- en leesontwikkeling van jonge kinderen? Dan is de VoorleesExpress iets voor jou! Zie www.voorleesexpress.nl.
Heb je affiniteit met (voor)lezen en wil je bijdragen aan de taal- en leesontwikkeling van jonge kinderen? Dan is de VoorleesExpress iets voor jou! Zie www.voorleesexpress.nl. (Foto: Stichting VoorleesExpress - Lilian van Rooij)

Vrijdag 8 december is het de 'Dag van de Vrijwilliger'

Vrijdag 7 december is het de 'Dag van de Vrijwilliger', dé dag waarop organisaties hun vrijwilligers bedanken voor hun betrokkenheid en inzet. Bij Surplus zijn ruim 2.000 vrijwilligers actief, zowel in de zorg als in het welzijnsveld. Surplus hecht veel waarde aan de inzet van deze vrijwilligers. Mede dankzij hen, is Surplus in staat haar doelstellingen te realiseren.

BREDA - Binnen Surplus biedt 'n grote groep vrijwilligers op allerlei vlakken ondersteuning aan cliënten. Denk bij Surplus Zorg aan het helpen bij maaltijden op woongroepen of bij de dagverzorging voor ouderen, begeleiden bij activiteiten, halen en brengen van de cliënten naar het restaurant, therapie of de kapper, rondbrengen van maaltijden, buiten wandelen met cliënten in een rolstoel etc. En ook bij Surplus Welzijn helpen vrijwilligers op uiteenlopende manieren, zoals het helpen invullen van formulieren, bemiddelen tussen buren, ondersteunen bij activiteiten voor jongeren in de wijk, of juist voor kwetsbare ouderen in Pluspunten, bij de informele zorg, het kinderevenement Brakkenfestival etc. Surplus is trots op de samenwerking tussen betaalde en deze vrijwillige medewerkers, ieder even waardevol en belangrijk. Op de 'Dag van de Vrijwilliger' worden zij dan ook op allerlei manieren in het zonnetje gezet.

Een activiteit, waarbijj ook een groot aantal vrijwilligers is betrokken, is de VoorleesExpress. Dit is een landelijk programma dat zich richt op de taalontwikkeling van jonge kinderen. Een half jaar lange lezen getrainde vrijwilligers voor aan kinderen en zoeken met de ouders naar manieren de taal blijvend te stimuleren. Surplus voert de VoorleesExpress sinds 2009 in Breda uit, en sedert begin dit jaar ook in Etten-Leur. Op de projectleiding na, zijn er enkel vrijwilligers (en stagiaires) bij betrokken. Momenteel zet een groep van zo'n 100 mensen zich vrijwillig hiervoor in. Zij zijn heel verschillend qua leeftijd, achtergrond en motivatie, maar hebben met elkaar gemeen dat zij graag iets voor een ander willen betekenen.

Een van deze vrijwilligers is Els, al sinds 2010 actief. Zij vertelt enthousiast: ,,Ik heb jarenlang in het onderwijs gewerkt. Toen ik met pensioen ging, zocht ik naar vrijwilligerswerk dat in het verlengde van mijn werk lag. En zo kwam ik hier terecht.'' Ook zijn er studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek en Avans Hogeschool PABO actief, om meer ervaring op te doen met hun toekomstige doelgroep kinderen en ouders in de thuissituatie.

Uit recent onderzoek van Movisie, een landelijk kennisinstituut voor het sociaal domein, is gebleken dat vrijwilligerswerk niet alleen bijdraagt aan het hebben van plezier en een goed gevoel, maar ook dat het goed is voor de eigen gezondheid. Daarnaast vergroot het je zelfvertrouwen, sociale netwerk en de weerstand tegen stress en virussen. Surplus heeft dus tal van mogelijkheden om leuk vrijwilligerswerk te kunnen doen en is altijd op zoek naar mensen die zich voor anderen willen inzetten. Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Voor meer informatie kun je kijken op de website www.surplus.nl.

Meer berichten