Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Schildklierknobbels met RFA verwijderen is nieuw

In het schildkliercentrum van Amphia aan de Molengracht in Breda wordt sinds dit jaar een geheel nieuwe behandeling toegepast, de radiofrequente ablatie (de RFA). Deze behandeling is minder belastend voor een patiënt met schildklierknobbels.

BREDA - Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft één of meer schildklierknobbels. Meestal zijn deze knobbels klein en geven geen last. Soms zijn de knobbels echter groter en veroorzaken ze hinder voor de patiënt door druk op de luchtpijp. De schildklierknobbels komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Diverse behandelmethoden

Het schildkliercentrum kent diverse behandelmogelijkheden. Naast 'n behandeling met radioactief jodium of 'n operatie is RFA een van de mogelijkheden. RFA wordt vooral ingezet bij goedaardige knobbels tussen ongeveer 2 en 5 cm groot.

Uitgevoerd door de radioloog

,,Of een patiënt in aanmerking komt voor 'n RFA-behandeling, wordt bepaald door het multidisciplinaire team van 't schildkliercentrum'', zegt Sjoerd van Thiel, internist-endocrinoloog. Als samen met de patiënt besloten is dat RFA de beste optie is, wordt deze behandeling uitgevoerd door de radioloog.

Onder plaatselijke verdoving

Voor deze behandeling wordt de patiënt plaatselijk verdoofd. Vervolgens wordt er een naald in de schildklierknobbel geprikt. Door lichte stroom via de naald te laten lopen, wordt de knobbel verwarmd, waardoor deze krimpt en daardoor geen klachten meer geeft.

Veel minder belastend

,,De behandeling is niet pijnlijk'', zegt Peter Kint, radioloog van het schildklierteam. ,,Patiënten hoeven dus geen operatie te ondergaan, lopen geen kans op stemband-problemen, hebben geen blijvend litteken in de hals en herstellen sneller. De patiënten gaan dezelfde dag nog naar huis.'' De resultaten van deze behandeling zijn goed en in 2019 gaat Amphia naar verwachting zo'n vijftig RFA-behandelingen uitvoeren.

Wil je nog meer weten? Kijk dan op www.amphia.nl

Meer berichten