Poems of Felicity: kerstconcert door Cantabile en strijkorkest De Camera

Op 23 december verzorgen gemengd koor Cantabile en strijkorkest De Camera een kerstconcert in de Sacramentskerk (Zandberglaan, Breda). Cantabile nodigde het orkest eerder dit jaar uit om het koor te begeleiden bij het jubileumconcert van dirigent Ad van Unen. De harmonieuze samenwerking inspireerde het orkest om op zijn beurt het koor uit te nodigen voor een kersconcert. Op het programma staat kerstrepertoire voor koor en orkest van John Rutter en Gustav Holst. Het koor apart zal schitteren werken van Lauridsen. Het orkest zal onder leiding van zijn eigen dirigent, Tijmen Wehlburg, o.a. de Serenade voor strijkers van Edward Elgar uitvoeren.

De titel voor dit kerstconcert is ontleend aan een van de werken op het programma: Dies Natalis van Gerald Finzi, een cantate voor tenor en strijkers op een selectie teksten uit de bundel ‘Poems of Felicity’ van de mystieke dichter en priester Thomas Traherne (17e eeuw). Met ‘felicity’ duidde Traherne op de ervaring van het mystieke. Traherne schrijft over het goddelijke in de pasgeboren mens. Dies Natalis is door Finzi niet specifiek bedoeld als een kerstcantate, maar leent zich er wel voor. Immers ook Christus is geboren als mens. De teksten van Traherne herinneren ons aan het goddelijke in de mens en de muziek van Finzi onderstreept dat. Finzi creëert een warm bad van weelderige strijkersklanken, maar weet al naar gelang de eisen van de tekst ook de dissonant effectief in te zetten. Juist dat geeft het geheel contrast en diepgang, en wellicht... ‘felicity’. De solopartij van dit werk wordt gezonden door de tenor Satriya Krisna.

Heel bijzonder is een nieuwe compositie van Tijmen Wehlburg, dirigent van De Camera. Wat begon als een idee voor een arrangement van ‘Stille Nacht’ voor koor en strijkers, kreeg langzaam de vorm van een nieuwe compositie, met slechts enkele verwijzingen naar het bekende kerstlied. “Ik heb mij laten inspireren door het verhaal van de aankondiging aan de herders, in Lucas 2. Stel je voor dat je zo’n herder bent - je zit bij een kampvuurtje de wacht te houden over je kudde, alles is rustig - nacht - en ineens gaat de hemel open en hoor je engelen zingen! Plotseling is het ook weer voorbij, is alles weer donker....” Het stuk is speciaal geschreven voor Cantabile en De Camera.

Aanvang van het concert om 20.30 uur. Kaarten à € 12,50 (12-18 jr. € 7,50, tot 12 jr. gratis) zijn verkrijgbaar aan de kerk en bij de Vrije Boekhandel, VanKemenade&Hollaers en VVV of via de websites www.strijkorkestdecamera.nl en www.cantabilebreda.nl.

Meer berichten