Carolien Drooger is te volgen op instagram.com/carolien_illustrations. Beeld- en geluidsmateriaal van haar muzikale kant vind je op YouTube.
Carolien Drooger is te volgen op instagram.com/carolien_illustrations. Beeld- en geluidsmateriaal van haar muzikale kant vind je op YouTube. (Foto: )

Het verhaal van Carolien Illustrations

In 2017 ontmoette ik de 24-jarige Carolien Drooger. We raakten aan de praat en in de gesprekken die volgden vertelde ze mij haar verhaal over de passie van 't maken van illustraties.

door Hans Lokhoff

BREDA - Carolien kreeg 't creatief bezig zijn mee van haar moeder. Als puber vond ze het leuk van alles na te tekenen uit de H&M-catalogus. Tijdens de middelbareschooltijd werd deze creativiteit helaas afgeremd door haar worsteling met zelfbeeld en eigenwaarde.

Op haar 18e ging ze op kamers in Breda om daar te gaan studeren aan Avans. Een jaar later kwam ze in de voor haar tot dan toe moeilijkste periode van haar leven terecht. De strijd rondom haar zelfbeeld, het constant willen vergelijken met anderen en het streven naar een zo perfect mogelijke kijk op jezelf, leidden ertoe dat ze in een depressie belandde. Ze was zich ervan bewust en zocht hulp. De daaropvolgende therapie leerde haar om haar oude passies te herontdekken: tekenen, gitaar spelen en zingen. Het waren die drie dingen die ze echt voor zichzelf wilde doen omdat ze daar zo ontzettend veel plezier uit haalde. Toen een vriendin haar bewondering uitsprak over Caroliens illustraties, besloot ze om een Instagram account op het internet te openen, waarop ze haar creatieve uitingen met de buitenwereld kon delen. Ze legde zichzelf geen druk op wat betreft hoeveel en wat erop geplaatst moest worden, maar volgde wat haar hart haar ingaf. Eenmaal haar Instagram account geopend kreeg ze heel veel positieve reacties op haar illustraties van mensen die ze niet kende. Dit was voor haar de stimulans om hiermee door te gaan en zo groeide haar Instagram 'Carolien Illustrations' uit tot wat het vandaag de dag is geworden: mooi, verrassend, kleurrijk, origineel en pakkend.Naast haar studie Communicatie en Multimedia Design volgde Carolien ook nog een minor toegepaste psychologie, waardoor zij meer inzicht kreeg in het menselijk gedrag, en dus ook in haar eigen gedrag. Voor haar afstudeeropdracht wilde Carolien graag iets doen vanuit haar ervaring rondom depressie in combinatie met 't maken van illustraties. Haar eindscriptie werd er een met als onderwerp de kloof die er bestaat tussen de vraag van degene die zelf met een depressie worstelt en de naasten die zo graag willen helpen. 'Hoe vraag ik hulp?' en: 'Hoe kan ik hulp bieden?', waren de - centrale - vragen waarbij zij de tekst bijzonder treffend wist te ondersteunen en te verduidelijken met talloze zelfgemaakte illustraties. Na het afronden van haar studie kreeg ze een steeds duidelijker beeld van wat ze zo graag wil: illustrator worden. Het pad om dit doel te bereiken bewandelt Carolien op de manier die het beste bij haar past. Dicht bij jezelf blijven, heet dat. Uit alle gesprekken met haar proef ik het groeiende vertrouwen dat ze heeft in haar kwaliteiten. Ze hoopt met haar illustraties steeds meer mensen te bereiken. Het doel daarvan: iemand een lach op zijn gezicht bezorgen. Naast dat vrolijke aspect wil ze ook graag maatschappelijke problemen inzichtelijk(er) maken. Soms verduidelijkt één illustratie zoveel meer dan een grote hoeveelheid tekst.

Carolien Drooger is te volgen op www.instagram.com/carolien_illustrations. Beeld- en geluidsmateriaal van haar muzikale kant vind je door haar naam in te toetsen op www.youtube.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden